Hlavní obsah

„Teď přijde třetí tvrdá rána pro Hamás.“ Izrael se chystá udeřit na Rafah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP, Profimedia.cz

Satelitní snímek stanů, které Izrael staví v palestinském městě Chán Júnis, kam se údajně chystá přesunout civilisty z Rafahu.

Reklama

Izrael tvrdí, že bez pozemní ofenzivy do města Rafah je skutečná porážka teroristů z Hamásu nemožná. Spojené státy, evropské země i humanitární organizace se však bojí, že útok skončí masakrem civilistů.

Článek

Ofenziva do města Rafah na jihu Pásma Gazy může brzy začít, varují izraelská média. Město na jihu palestinské oblasti je posledním místem, kde zatím Izrael pozemní útok nezahájil. Tísní se tam uprchlíci ze zbylých částí regionu.

Přinášíme odpovědi na základní otázky spojené s izraelským plánem pozemní ofenzivy do Rafahu.

Co o plánu útoku na Rafah říká Izrael?

Už dlouho se plánem pozemní invaze netají. „Hamás dostal tvrdou ránu na severu. Dostal také tvrdou ránu v centrální části Pásma. A brzy dostane také tvrdou ránu v Rafahu,“ prohlásil v úterý brigádní generál izraelské armády Icik Cohen ve veřejnoprávní stanici Kan.

Opakovaně se v tomto smyslu vyjadřoval i premiér Benjamin Netanjahu, který odmítá výzvy humanitárních organizací i některých západních politiků, aby se Izrael invaze do Rafahu vyvaroval. Městu se už měsíce nevyhýbají izraelské letecké útoky.

„V následujících dnech zvýšíme vojenský i politický tlak na Hamás, protože to je jediný způsob, jak osvobodit naše rukojmí,“ řekl Netanjahu bez dalších podrobností o víkendu.

Teroristé z palestinské organizace Hamás stále drží přes sto rukojmích, která unesli při útoku na Izrael 7. října loňského roku, po němž Izrael zahájil odvetný útok na Pásmo Gazy.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Aktuální mapa izraelských operací v Pásmu Gazy.

Co svědčí o intenzivních přípravách ofenzivy?

Mobilizace dalších sil i reálné dění v terénu. Židovský stát podle izraelských zdrojů agentury Reuters i dalších médií v posledních dnech také začal připravovat desítky tisíc stanů pro palestinské civilisty, kam údajně plánuje evakuovat civilisty z Rafahu. Země prý nakoupila asi 40 tisíc stanů o kapacitě 10-12 lidí.

Že už se stany v Chán Júnisu staví, potvrzují i videa na sociálních sítích a satelitní snímky, které analyzovala agentura AP. Izraelské ministerstvo obrany to odmítlo komentovat. Chán Júnis je další město v jižní části Pásma Gazy, které ovšem izraelská armáda nedávno opustila a část Palestinců se tam začala vracet.

Podle informací agentury Reuters by se v nadcházejících dvou týdnech měl sejít izraelský válečný kabinet, aby evakuace schválil. Přemístění civilistů z Rafahu by mohlo trvat asi měsíc. Tiskové oddělení izraelské vlády se k tomu nevyjádřilo. Podle informací deníku The Wall Street Journal už na to ale země upozornila i sousední Egypt.

Ve středu pak izraelská armáda oznámila mobilizaci dvou rezervních brigád právě kvůli misím v Gaze.

Podívejte se na snímky z Chán Júnisu.

+4

Proč svět Izrael od útoku zrazuje?

Například Spojené státy upozorňují na to, že evakuace více než milionu palestinských civilistů z města je nereálná. Do Rafahu se přemístila velká část lidí z dalších částí Pásma Gazy, kde Izrael postupně podnikal pozemní ofenzivu během posledního půl roku.

„Neexistuje způsob, jak provést operaci v Rafahu, který by nevedl k neúměrné újmě pro civilisty a vážně by nenarušil doručování humanitární pomoci,“ prohlásil nedávno mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Podobné obavy zaznívají i od představitelů Evropské unie.

Izrael sice nedávno povolil rozšíření dodávek do Pásma Gazy, ale humanitární pomoc stále zdaleka nedosahuje úrovně před vypuknutím konfliktu. Washington navíc připomíná, že právě přes přechod v Rafahu na hranicích s Egyptem proudí do regionu velká část pomoci.

Kromě kontrol na hranicích jsou překážkou i pokračující boje. Izrael také viní Hamás, že dodávky rozkrádá a komplikuje, což potvrdilo i další palestinské hnutí Fatah, které dominuje samosprávě na Západním břehu Jordánu.

Humanitární organizace se obávají, že ofenziva do Rafahu situaci ještě zhorší. „V případě jihu Pásma Gazy nejde sice o hladomor, i tady je ale hrozbou - jeho bezprostřední vypuknutí hrozí podle zpráv devadesáti procentům místních lidí,“ popsala v podcastu 5:59 humanitární pracovnice a matka šesti dětí Fidá Al-Aradžová, která teď žije v Rafahu.

Přidala i osobní zkušenost: „Některé potraviny jsme marně sháněli dlouhé týdny - nebo je ještě stále sháníme. Je to například jen několik dní, co jsme poprvé po celých šesti měsících od začátku války jedli jablko.“ Izrael namítá , že dělá vše, co může, aby zásobování zajistil. Mluví o komplikacích na straně Egypta a OSN.

Svědectví z Rafahu

„Potravu redukujete na její základní funkci - jíte, abyste přežili,“ líčí z města Rafah na jihu Pásma Gazy Fidá Al-Aradžová. Poslechněte si celou její výpověď v podcastu Seznam Zpráv.

Proč Izrael trvá na tom, že je ofenziva do Rafahu nezbytná?

Izrael tvrdí, že v Rafahu sídlí čtyři dosud nedotčené bojové prapory Hamásu posílené o tisíce bojovníků, kteří uprchli z dalších částí Pásma Gazy. Jejich zničení považuje za klíčové pro dosažení celkového vítězství v konfliktu.

Jedním z hlavních proklamovaných cílů Izraele je zničení Hamásu do té míry, aby teroristé nemohli zopakovat masakr ze 7. října. Dalším je osvobození zadržovaných rukojmích.

Svržení Hamásu podle izraelského politologa z Bar-Ilanovy univerzity Jonathana Rynholda znamená jeho zničení coby vojenské síly, jako teroristická organizace může přežít. „Myslím si, že od porážky Hamásu nejsme daleko, a pokud bude tvrdá vojenská operace ještě pokračovat, může k tomu dojít,“ řekl před časem pro Seznam Zprávy.

Spojené státy místo rozsáhlé pozemní ofenzivy do Rafahu navrhují, aby tam Izrael prováděl menší cílené operace proti vůdcům teroristů. Podle židovského státu ale likvidace Hamásu bez pozemní ofenzivy není možná.

Proč lidé z Rafahu neutečou do Egypta?

Egypt dlouhodobě omezuje tok lidí přes hraniční přechod Rafah. Největší arabská země se obává, že palestinští uprchlíci by na jejím území mohli zůstat trvale. Ostatně od izraelských radikálů někdy zaznívají plány na vysídlení Palestinců z Pásma Gazy.

Káhira umožňuje útěk z oblasti lidem s dvojím občanstvím. Další možností je administrativně a finančně náročné využití služeb zprostředkující agentury.

Jak se utíká z Gazy

Před válkou platili obyvatelé Gazy převaděčům přes hranici do Egypta obvykle 250 až 600 amerických dolarů. Během izraelské ofenzivy šly ceny za „koordinaci“ strmě nahoru. Vydělává cestovka s vazbami na egyptského prezidenta.

Egypt léta udržuje funkční vztahy s Izraelem. Jeho politiku vůči Palestincům dlouhodobě kritizuje, ale zároveň je nepřátelsky naladěný vůči Hamásu. Režim prezidenta Sísího bojuje proti organizaci Muslimské bratrstvo, ke které se palestinské hnutí hlásí.

Egypt se podílí na zásobování Pásma Gazy, nedávno oznámil navýšení dodávek. V počátku války byl ale přechod v Rafahu dokonce uzavřený, protože Egypt tvrdil, že nedostal od Izraele dostatečné záruky, že na místo nebude útočit. Ostatně Izrael tehdy vyhlásil kompletní blokádu území.

Situaci se později podařilo částečně uvolnit. Veškeré zboží doručované do regionu z egyptské strany ale musí projít izraelskou inspekcí. Jak to funguje, podrobně popsala například agentura Reuters.

Velká část proudí přes mezinárodní letiště el-Aríš na středomořském pobřeží Sinajského poloostrova. Už tam musí mezinárodní organizace prostřednictvím OSN předložit soupis zboží izraelské armádě. Pak musí konvoje směřující do Rafahu ještě na inspekci na egyptsko-izraelském přechodě Nicana, který leží asi o 40 kilometrů jižněji.

Strany se neshodnou na tom, jak Izrael k inspekcím přistupuje. Podle údajů OSN od poloviny ledna do poloviny března nejméně třetinu dodávek odmítl, nebo se k nim nevyjádřil. Izrael říká, že pustí dál 99 procent dodávek, které prověří. Zodpovědnost za distribuci zboží v Pásmu Gazy pak podle něj mají humanitární organizace.

Reklama

Doporučované