Hlavní obsah

Zakladatel kryptoburzy půjde do vězení kvůli praní špinavých peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Changpeng Zhao přichází k federálnímu soudu v Seattlu.

Reklama

Kryptoměnová burza Binance nebránila podezřelým transakcím.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zakladatel a bývalý generální ředitel kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao byl v Seattlu odsouzen ke čtyřem měsícům ve vězení, protože na největší kryptoměnové burze na světě umožnil praní špinavých peněz. Prokuratura pro něj původně žádala 36 měsíců.

Zhao se v listopadu přiznal, že nepřijal požadovaná opatření proti praní špinavých peněz. Odstoupil z vedení Binance a firma souhlasila se zaplacením urovnání 4,3 miliardy dolarů (101,4 miliardy korun).

Obžaloba tvrdila, že Zhao přehlížel, když lidé prováděli transakce, které podporovaly sexuální zneužívání dětí, nelegální obchod s drogami a terorismus. „Tady jsem selhal,“ řekl Zhao před vynesením rozsudku. „Svého selhání hluboce lituji,“ dodal.

Advokáti podnikatele trvali na tom, že by neměl dostat žádný trest odnětí svobody. Podle státních zástupců však ještě nikdo neporušil zákon o bankovním tajemství v takovém rozsahu jako Zhao. Společnost Binance umožnila podle nich více než 1,5 milionu obchodů s virtuálními měnami v hodnotě téměř 900 milionů USD, které porušovaly sankce USA.

Zhao, kanadský podnikatel čínského původu, firmu Binance založil v roce 2017 v Šanghaji a postupně z ní vytvořil nejdůležitější centrum globálního trhu s kryptoměnami. Její hlavní burza Binance.com je největší kryptoměnovou burzou na světě. Předloni podle společnosti CryptoCompare zpracovala obchody v hodnotě asi 23 bilionů dolarů.

Pojmy týkající se kryptoměn

Bitcoin - Nejhodnotnější kryptoměna na světě, vytvořena v roce 2009. Na rozdíl od tradičních měn není kontrolovaná bankami či státem. Jeho hodnota se pohybuje kolem 50 tisíc dolarů.

Ethereum - Druhá nejhodnotnější kryptoměna na světě, která vznikla v roce 2015. Má více funkcí než bitcoin, jeho hodnota je ale mnohem menší. Za poslední rok nicméně narostl o tisíc procent.

Blockchain - Decentralizovaná databáze, na které běží kryptoměny. Jakmile proběhne transakce, zapíše se do blockchainu a není možné ji z něj nijak smazat. Díky různým blockchainům jsou kryptoměny na sobě nezávislé.

Token, coin - Platidlo digitální měny pro danou virtuální síť.

FOMO - Fear Of Missing Out. Česky strach ze zmeškání nebo propásnutí události, šance, příležitosti. V kryptoměnách to znamená, že lidé kupují coiny či tokeny ne podle své obchodní strategie, ale kvůli tomu, že daná kryptoměna zrovna roste.

Kryptopeněženka - Místo, kam si ukládáte své nakoupené kryptoměny. Buď si můžete koupit externí zařízení podobné USB flash disku, nebo využít online služeb.

Reklama

Doporučované