Hlavní obsah

Přehledně: Nejcennější aktiva, ve kterých dnes můžete mít peníze

Lukáš Voženílek
redaktor SZ Byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

ANALÝZA. Zlato se jako jediné aktivum z hlediska tržní hodnoty nachází bezpečně nad desetibilionovou hranicí v dolarech. Tržní kapitalizace bitcoinu je zase rovna hodnotě společnosti Meta nebo větší než Tesly s Visou dohromady.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Celkové hodnoty velkých amerických firem, oblíbených kryptoměn či drahých kovů se počítají v bilionech dolarů. Zlato s tržní kapitalizací odhadovanou na více než 12 bilionů dolarů zůstává jedním z nejstarších a nejstabilnějších investičních aktiv, které je v hledáčku investorů zejména v dobách geopolitického neklidu.

Zlato má za sebou nejlepší měsíc za více než tři roky. Těží ze sázek na nižší úroky ve Spojených státech a ze svého statutu „bezpečného přístavu“ v časech geopolitických změn. Za měsíc březen zlato přidalo devět procent, zaznamenalo tak nejvýraznější měsíční nárůst od července 2020. Vykázalo rovněž druhý čtvrtletní růst za sebou a jedna unce momentálně stojí přes 2200 dolarů.

Jeho celkové množství však nelze s přesností určit, protože historické odhady se liší a další naleziště mohou být teprve objevena. Podle Světové rady pro zlato se množství světových zásob zlata pohybuje nad hranicí 200 tisíc tun. Složitější odhad tržní kapitalizace se týká ze stejných důvodů také stříbra.

Na druhou stranu tržní hodnota veřejně obchodovaných firem se počítá relativně jednoduše – stačí vynásobit počet volně obchodovaných akcií na trhu jejich aktuální cenou. To nám ukazuje, že tržní hodnota nejen společností, ale i aktiv obecně se v čase mění v souladu s fluktuacemi cen.

Technologičtí giganti jako Microsoft, Apple a Nvidia se řadí mezi nejhodnotnější společnosti na světě, s tržními kapitalizacemi v bilionech dolarů ukazují svou inovační sílu a tržní dominanci. Microsoft s tržní hodnotou přes tři biliony dolarů je příkladem technologického lídra, který neustále překračuje hranice možného.

Neméně důležitý je ropný gigant Saudi Aramco, jehož tržní kapitalizace dosahuje dvou bilionů dolarů, což odráží strategický význam energetického sektoru a jeho vliv na globální ekonomiku.

Podívejte se na dvacítku nejhodnotnějších aktiv světa. Žebříček je sestaven na základě údajů serveru Coinmarketcap.com k 3. dubnu. Tržní hodnoty se proto mohly změnit.

V digitálním věku však vzkvétá i nejpopulárnější světová kryptoměna bitcoin s tržní kapitalizací 1,3 bilionu dolarů a cenou, která se nedávno vyšplhala až nad 73 tisíc dolarů za „minci“, tedy nejvýše v historii. To jasně ukazuje na rostoucí přijetí digitálních měn jako legitimního investičního aktiva.

První dvacítku nejhodnotnějších světových aktiv pak uzavírá burzovně obchodovaný fond (ETF) SPDR S&P 500 ETF Trust, jeden z nejpopulárnějších fondů ETF na světě sledujících americký akciový index S&P 500.

Ať už se jedná o cenné kovy, technologické titány, nebo digitální měny, tato rozmanitá směsice aktiv odráží dynamickou povahu současného bohatství a investičních trendů. Každé z těchto aktiv má svou jedinečnou roli v portfoliích investorů a přináší různé úrovně rizika a potenciálu pro růst.

Reklama

Doporučované