Hlavní obsah

Microsoft je dražší než většina států na světě, stojí jako 142 milionů fabií

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hned několik amerických společností svou hodnotou přesahuje bilion dolarů. Na sérii grafů přinášíme porovnání, jak velké peníze to jsou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ekonomické rubriky v poslední době opanovaly zprávy o americké společnosti Nvidia. Technologickému gigantovi se v druhé půlce února podařilo překonat dosavadní rekord v nárůstu hodnoty za jeden den – 247 miliard dolarů je o 50 miliard více, než byl dosavadní rekord, který držela společnost Meta.

Pro představu – hodnota společnosti poskočila za den o téměř šest bilionů korun. Nvidia ale stále není nejhodnotnější společnost na světě. Toto prvenství si v současné době drží softwarový gigant Microsoft s více než třemi biliony dolarů. V přepočtu na české koruny to vychází na necelých 71 bilionů korun.

Jak si takové číslo představit. Pokud bychom cestovali v čase o 71 bilionů sekund, vrátili bychom se v čase zpátky zhruba o 2,25 milionu let. Do doby, kdy se po Zemi procházel homo habilis.

V Česku je také oblíbená jednotka pro přepočet množství aut, která se za danou částku dají pořídit. Jako měřítko se často používá Škoda Fabia, vůz v hodnotě zhruba půl milionu korun. Aby byl obchod spravedlivý, museli bychom za Microsoft vyměnit téměř 142 milionů fabií.

Ani jedno přirovnání však příliš nefunguje. Čísla jsou jednoduše příliš vysoká na to, abychom si je dokázali představit. I jednotky pro srovnání tak je třeba zvětšit. Na celé státy.

Pro zjednodušení vezmeme jako hodnotu státu jeho HDP v roce 2023 tak, jak jej eviduje Mezinárodní měnový fond. Zde je důležité připomenout, že jde jen o zjednodušené přirovnání, matematické cvičení. Účel je přiblížit hodnotu společností, nejde o vědeckou ani analytickou metodu.

I takto jednoduchý výpočet odhalí, že nejmenší ze společností v TOP 10 – TSMC – má stejnou hodnotu jako minimálně 175 různých států z celkových 194. Nebo přinejmenším 76 zemí najednou. S hodnotou přes půl bilionu dolarů má hodnotu jako země s necelou půl miliardou lidí (více než pět procent světové populace) a plochou 8,1 milionu kilometrů čtverečních.

Více než tři biliony dolarů, což je hodnota Microsoftu, je víc než HDP minimálně 190 zemí. Ve světě, kde by se dala taková částka vzít a utratit za státy, by si člověk mohl koupit zhruba 15,1 % populace.

Apple není nijak pozadu. S hodnotou podobnou Microsoftu je jeho ekvivalent v našem srovnání také 190 různých zemí, pokud bychom společnost za státy měnili, můžeme jich získat dohromady přibližně 120.

Hodnota všech 10 nejdražších firem na světě se rovná součtu 170 zemí s nejnižším HDP. Nejbohatší z nich by bylo Irsko, celkem by jeho soukromý pozemek zabíral 30,4 miliony kilometrů čtverečních a žily by na něm téměř dvě pětiny světové populace.

Pokud by majitel deseti největších firem chtěl pouze jednu zemi, z nabídky celého světa by si nemohl dovolit pouze Čínu a Spojené státy americké.

Reklama

Doporučované