Hlavní obsah

Velká sedmička ovládá trhy. Historie ukazuje nebezpečí sázky na jednu kartu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Úzká skupina největších technologických firem by svou velikostí mohla vytvořit druhou největší akciovou burzu na světě. Jejich dominantní postavení ovlivňuje globální trhy. Analytici ale poukazují na neblahé historické paralely.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Únorová zpráva od analytiků z Deutsche Bank přinesla zajímavé poznatky o tom, že největší technologické firmy na světě známé jako „Velká sedmička“, do níž patří Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta a Tesla, mají dohromady tak obrovskou hodnotu na trhu, že by vytvořily druhou největší akciovou burzu na světě. Tou největší je americká New York Stock Exchange (NYSE).

A ve srovnání můžeme jít i dále. Analytici také dodali, že Microsoft a Apple mají každý zvlášť podobnou hodnotu jako všechny firmy na burzách ve Francii, Saúdské Arábii nebo Velké Británii. Deutsche Bank tím zároveň varuje, že tak vysoká koncentrace titulů se nebezpečně přiblížila úrovním z let 1929 a 2000, kdy došlo k obrovským propadům na trzích.

Banka dále zkoumala celkem 36 společností, které byly od roku 1960 mezi pěti nejhodnotnějšími firmami v rámci indexu S&P 500. Jim Reid, ředitel pro ekonomiku a globální výzkum v Deutsche Bank, v analýze napsal, že ačkoliv mnoho firem nakonec ze žebříčku „Top 5“ vypadlo, tak i dnes se pořád 20 z 36 společností řadí mezi nejhodnotnější podniky.

„Microsoft si drží místo mezi pěti největšími firmami již od roku 1997 s pouhou čtyřměsíční přestávkou. Apple je nepřetržitě součástí této skupiny od prosince 2009 a Alphabet s výjimkou dvou měsíců od roku 2012. Amazon se přidal v roce 2017 a nejmladší z této skupiny je Nvidia,“ přibližuje Reid.

Poslední zmíněná Nvidia se k této smetánce přidala teprve v první polovině loňského roku a zběsilým tempem nedávno předběhla Amazon i Alphabet a aktuálně je na třetím místě nejhodnotnějších firem v USA.

Další zajímavostí je, že pokud bychom sečetli hodnoty společností Microsoft a Nvidia (necelých pět bilionů dolarů), které pohání horečka kolem umělé inteligence, dostaneme zhruba o 200 miliard dolarů vyšší hodnotu, než je součet společností Alphabet, Amazon i Meta.

Z Velké sedmičky z hlediska výkonu akcií letos pokulhává automobilka Tesla. Ta se v letech 2021 až 2022 celkem 13 měsíců držela v první pětce nejhodnotnějších amerických firem, ale momentálně jí patří devátá příčka. Její akcie letos klesají přibližně o pětinu.

Velká koncentrace

Akcie největších amerických technologických firem v současné době nepohánějí pouze akciový trh v USA, ale celý globální trh. Americké akcie tvoří asi 70 procent indexu MSCI World, který je tvořen přibližně 1500 společnostmi s velkou a střední kapitalizací na 23 rozvinutých trzích.

„Jde o největší váhu, kterou USA získaly od založení indexu v roce 1986. Pět největších amerických titulů s největší kapitalizací tvoří téměř pětinu tohoto indexu,“ upozornila investiční banka Goldman Sachs.

V minulosti se stalo, že některé země nebo regiony měly v indexu velmi vysokou váhu, protože jejich akcie byly velmi poptávané a dražší. Například v 80. letech byly velmi oblíbené japonské akcie, kdy tvořily více než 40 procent indexu. Ukázalo se to jako neudržitelné, protože ceny akcií i jiných aktiv v Japonsku byly nafouknuté a vytvořily bublinu, která nakonec praskla a způsobila na trzích velké otřesy.

Na začátku 21. století se naopak zvýšila váha evropských trhů v indexu. To bylo dáno tím, že Evropa zažívala silný ekonomický růst, podpořený mimo jiné vznikem společné měny. Evropské akcie tvořily v roce 2000 více než třetinu indexu MSCI World. To se ale změnilo po roce 2008, kdy Evropu zasáhla finanční a dluhová krize, což vedlo k oslabení hospodářství i akciových trhů.

Žádný trh však nedosáhl tak vysoké úrovně koncentrace jako momentálně USA. Masivní váha amerických akcií oproti zbytku světa přichází v době, kdy velké technologické společnosti zaznamenaly prudký růst akcií díky sázkám na to, že umělá inteligence a vyhlídky na snižování sazeb americkou centrální bankou posílí jejich zisky.

Reklama

Doporučované