Hlavní obsah

Ostré politické výroky i facky. Připomeňte si video slavného Mackova pohlavku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: YouTube

Snímek ze schůzky stomatologů, na níž se střetl Miroslav Macek s Davidem Rathem.

Reklama

aktualizováno •

Když se dva kontroverzní politici ze znepřátelených stran setkají na jednom jednání, může to skončit i rvačkou. Důkazem je jednání stomatologů s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem v roce 2006.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zesnulý politik ODS a někdejší místopředseda vlády Miroslav Macek byl známý tím, že pro ostré slovo nešel nikdy daleko. Kontroverzní a temperamentní spoluzakladatel ODS proslul ale i jako muž, který si neváhá věci vyřizovat i jinak než jen slovy.

V květnu 2006 začalo setkání tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha se zubaři rvačkou. Macek, který ho moderoval, se náhle od řečnického pultíku odebral k opodál sedícímu Rathovi a dal mu pohlavek. Rath se bránil pěstmi.

Souboj tehdy zachytil i fotoreportér MF Dnes Michal Sváček. „Že se k něčemu schyluje, to bylo cítit už ve vzduchu. Macek Rathovi vlepil zákeřně zezadu facku. Museli jsme jako fotografové rychle reagovat a doběhnout k pódiu. Stačil jsem zachytit jejich souboj, kdy Rath na Macka útočil pěstmi,“ vzpomíná fotoreportér.

Macek později vysvětlil, že šlo o osobní věc mezi oběma politiky a že to byla reakce na Rathovu urážku jeho manželky.

„Já už jsem před několika dny na svých stránkách řekl, že při první příležitosti, kdy potkám doktora Ratha, mu dám výchovnou facku za to, jak se v rozhovoru vyjádřil o mé ženě a o mně. Zcela bezdůvodně. A ta první příležitost se dneska naskytla, a tak jsem mu zcela chladnokrevně a bez jakýchkoliv emocí prostě vlepil jeden výchovný záhlavec a tím to pokládám za vyřízené,“ vysvětlil serveru iDNES důvody potyčky Macek.

Stomatologická komora, pod jejíž záštitou se akce konala, se Rathovi omluvila. Přítomní lékaři Macka vypískali, ten poté zasedání opustil.

Potyčka měla dohru ještě u soudu. Podle rozhodnutí se Macek musel později Rathovi omluvit a zaplatit mu 100 000 korun. „Ta facka ale byla nepochybně zasloužená. Kdyby takových facek padalo možná více, tak nám ten politický život tolik nehrubl,“ dodal k tehdejší rvačce Marek Benda z ODS.

Reklama

Doporučované