Hlavní obsah

Lidé bojují proti kasinům i starostovi. Politik jim o povolení hazardu neřekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

V kasinu na kraji Prahy mají stát výherní automaty v kombinaci s živou hrou.

V Chrášťanech u Prahy mají vyrůst dvě velká kasina. Místním lidem to předem nikdo neřekl, ti se nyní snaží za každou cenu stavbu zastavit. „Petici ale starosta odmítl,“ stěžují si odpůrci kasin. Přišli proto s novým plánem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odpůrci hazardu už podruhé během jednoho měsíce sbírali podpisy proti výstavbě dvou velkých kasin v Chrášťanech u Prahy. Předchozí petici s 340 podpisy totiž podle nich starosta odmítl a referendum o zákazu hazardu nevypsal. Během tří dnů proto znovu nasbírali několik set podpisů, tentokrát pod návrh na vypsání referenda podle zákona o plebiscitu.

„Starosta petici neakceptuje jako podnět k tomu, aby zastupitelstvo vyhlásilo referendum. Stále to odmítá. Proto jsme museli místo petice podat návrh na vypsání referenda v souladu se zákonem o místním referendu, který už by radní měli akceptovat,“ řekl pro Seznam Zprávy Pavel Kudrna, zmocněnec přípravného výboru pro referendum.

Starosta Pavel Hrdlička pro Seznam Zprávy pouze uvedl, že dosud neuplynula lhůta pro vypořádání petice. „Obec tuto petici posuzuje a zástupci petičního výboru na ni písemně odpoví v souladu se zákonem o právu petičním, a to ve lhůtě 30 dnů ode dne přijetí petice,“ napsal Hrdlička v SMS.

Za tři dny nasbírali odpůrci hazardu nových 270 podpisů. To by mělo stačit, podle zákona o referendu totiž musí v obci do 3000 obyvatel žadatelé nasbírat podpisy alespoň 30 % oprávněných osob.

V posledních obecních volbách bylo v Chrášťanech na seznamu oprávněných voličů přesně 687 jmen, z toho 270 podpisů znamená přibližně 40 % lidí oprávněných hlasovat v referendu.

„Stanovili jsme si na to jenom tři dny, tím pádem bylo o trošku méně podpisů. Pokud bychom znovu sbírali více než týden, měli bychom opět těch 350,“ říká místní obyvatelka Yuliya Kucheriavenko, která se na sběru podpisů podílela.

Foto: Seznam Zprávy

Návrh na vypsání referenda převzala radnice ve čtvrtek 2. května.

Všech 34 podpisových archů předali kritici hazardu obecnímu úřadu ve čtvrtek 2. května. Referendum má radnice vyhlásit na 31. května a místní v něm mají odpovídat na jedinou otázku: „Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce a starosta obce Chrášťany u Prahy učinili veškeré kroky vedoucí k zákazu zřízení provozoven hazardních her a k zákazu provozování hazardních her na celém území obce Chrášťany u Prahy?“

Pokud bude referendum úspěšné, zastupitelstvo by mělo neprodleně vydat závaznou vyhlášku o zákazu hazardu. Zda to skutečně udělá, starosta neprozradil. „Návrh na konání místního referenda jsme obdrželi včera, nyní má obecní úřad 15 dnů, ve kterých návrh a jeho náležitosti posoudí, dále budeme postupovat v souladu se zákonem o místním referendu,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Táhněte, slyšeli zástupci hazardních firem

Plán na stavbu dvou velkých kasin s desítkami hracích automatů vyvolal v minulých týdnech v Chrášťanech doslova bouři nevole. Jedno z kasin má totiž podle smlouvy, kterou starosta podepsal se zástupcem hazardní firmy, vyrůst přímo na kraji nové obytné čtvrti, v níž dnes bydlí přibližně polovina obyvatel obce.

Místní se navíc o smlouvách se zástupci hazardu dozvěděli až poté, co je radnice odsouhlasila a starosta podepsal. V programu jednání zastupitelstva se o kasinech ani hazardu nepsalo a v zastupitelstvu není žádná opozice, která by mohla na kroky radnice upozornit. Když se místní o podepsaných smlouvách dozvěděli, obvinili starostu a radní z toho, že kopou za zájmy hazardních společností.

Odpůrci hazardu sepsali petici, aby zastupitelstvo na zasedání schválilo vypsání referenda. Na vyhroceném jednání zastupitelstva v místní tělocvičně, kam přišla bezmála polovina obyvatel, předali petici starostovi. Mezi radní se posadili i dva zástupci hazardních firem, které chtějí v Chrášťanech podnikat. „My vás tu nechceme!“ a „Táhněte!“, křičeli na ně místní.

Na konci dubna se potom nespokojení občané, mezi kterými jsou i právníci, sešli s radními a jejich právníky. Na této schůzce se od starosty dozvěděli, že radnice referendum navzdory petici nevyhlásí. A že podle starosty je nutné podat přímo občanský návrh podle zákona o referendu.

„Oni stále argumentují tím, že nechtějí přivést obec do finančních problémů. Kdyby vypověděli smlouvu, vydali protihazardní vyhlášku nebo vypsali referendum – tak aby na ně nedopadlo to, že společnosti provozující hazard budou vymáhat zmařené investice nebo ušlý zisk,“ popsal Kudrna.

Podle Kudrny jsou takové obavy nesmyslné. Hazardní firmy by podle něj nemohly potenciální ušlý zisk ničím doložit, protože dosud v Chrášťanech žádným způsobem nepodnikají.

Starosta na dotazy redakce, zda mu takový postup doporučil právník, neodpověděl.

Doporučované