Hlavní obsah

Lidé se cítí podvedení a chtějí zakázat kasina. Starosta je ale znovu obešel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: repro SZ

Zatajená smlouva s hazardními společnostmi rozčílila obyvatele Chrášťan. Minulý týden si to přišli vyříkat na radnici se starostou.

Reklama

Nespokojení občané nadiktovali starostovi Chrášťan šest bodů, o kterých má zastupitelstvo jednat kvůli v tichosti povoleným kasinům. Místo toho je ovšem na programu jen diskuze. Což lidi jen přivedlo do většího varu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Občané středočeských Chrášťan minulý týden zjistili, že vedení obce bez jejich vědomí podepsalo smlouvu se dvěma hazardními firmami. Vesnice se zavázala, že bude dalších deset let dělat všechno pro to, aby společnosti Bonver Win a CEC Praha mohly v obci provozovat dvě kasina.

Seznam Zprávy popsaly, jak silnou kritiku to vyvolalo. Nyní si ovšem občané vesnice na západní hranici Prahy stěžují na další dvě křivdy.

Podraz, říkají lidé

Minulý týden během emotivního setkání na radnici nadiktovali starostovi šest bodů, které má projednat zastupitelstvo na veřejném zasedání. Lidé požadují, aby radnice okamžitě schválila obecní vyhlášku zakazující hazard na celém území Chrášťan.

Nebo aby zastupitelé vypsali referendum, ve kterém o vyhlášce rozhodnou občané. Starosta se na setkání bránil tím, že takový bod není na programu, a tak o něm - podle něj - není možné hned hlasovat.

Veřejné zasedání vyhlásil na polovinu dubna. Jenže jak místní vyčetli z úřední desky, místo šesti požadovaných bodů je na programu jen jediný bod programu: diskuze s občany. Místní to vnímají jako podraz.

Foto: Seznam Zprávy

Na programu je jediný bod - diskuze s občany.

„Jsme hodně naštvaní. Poslali jsme starostovi dopis, aby to napravil. Teď jsme to kontrolovali, na vývěsce to opravené není. Potřebujeme ho přimět, aby vyhlásil referendum,“ říká pro Seznam Zprávy místní obyvatelka Julie, která společně s dalšími sousedy organizuje boj proti hazardu v Chrášťanech.

„Zároveň očekáváme starostovo vyjádření, jak pochodil u právníků - zda má nějakou právní expertizu ohledně odstoupení od smlouvy. Samozřejmě jsme si také udělali vlastní expertizu, ale chceme, aby se k tomu vyjádřil.“

Na analýze nespokojených občanů se podle informací Seznam Zpráv podílel i právník, který bydlí nedaleko plánovaného kasina. Místní ale zatím nechtějí prozradit, jaký postup zvolí.

Starosta: Vyjádření až po poradě s právníkem

„Nějaké plány máme, ale nechceme je dopředu prozrazovat. Co se týká porušení či odstoupení od smlouvy, z textu vyplývá, že se mohou dožadovat náhrady škody, která jim vznikla. Pokud k tomu dojde, budeme muset přistoupit k soudu,“ říká Julie.

Seznam Zprávy zastihly starostu Pavla Hrdličku přímo na radnici. Na otázku, proč jako jediný bod programu oznámil „diskuzi s občany“ namísto konkrétních bodů - především jednání o protihazardní vyhlášce a vypsání referenda - starosta odpověděl: „Napsalo mi k tomu asi třicet lidí, chystám pro ně odpověď. Dohodli jsme se, že se dál k celé věci budu budu vyjadřovat až po konzultaci s ostatními zastupiteli a s právníkem.“

Starosta nakonec občanům skutečně odpověděl. Pokud chtějí projednat nějaký konkrétní bod, musí podle starosty žádost doplnit o podpisy. „Žádost musí být podepsána nejméně O,5 % občanů obce,“ napsal starosta. Pro připomenutí: v Chrášťanech bydlí necelých 700 obyvatel s volebním právem. Podle tohoto výpočtu by tedy stačily čtyři podpisy.

Foto: Seznam Zprávy

Pokud chcete něco projednat, doplňte žádost o podpisy místních, napsal starosta.

Foto: Seznam Zprávy

Odpověď starosty Chrášťan

Druhý „podraz“, na který si místní stěžují, vyplynul z textu smlouvy. Radnice ji v plném znění zveřejnila až po setkání s naštvanými občany. A ukázalo se, že ve smlouvách je výslovně napsáno, že obec v následujících deseti letech nepřijme vyhlášku zakazující hazard.

„Nezakážeme hazard 10 let“

„Obec se zavazuje, že za účelem naplnění předmětu této Dohody po dobu trvání této Dohody nepřijme žádnou obecně závaznou vyhlášku Obce o úplném zákazu provozování technických her, živých her a jiných podobných her na území Obce,“ píše se ve smlouvě.

Foto: Seznam Zprávy

Ve smlouvě je napsané, že obec nepřijme vyhlášku zakazující hazard.

Lidé, kteří bydlí v okolí plánovaného kasina společnosti Bonver Win, ale mají jasno.

„Ať se to zruší. Kdo tam jinak bude chodit? Feťáci a zoufalci, kteří se ožerou, prohrají peníze a půjdou vykrást auto nebo byt,“ říká Petr, jeden z nejbližších sousedů dnešní restaurace Plné břicho, kde má kasino vyrůst.

„Je to velký podvod. My máme doma puberťáka, a jestli tady vznikne něco takového, tak se budeme muset odstěhovat,“ dodává sousedka Irena.

Petici, která požaduje vyhlášení protihazardní vyhlášky nebo vypsání referenda, podepsalo během prvního týdne přes 500 lidí.

Reklama

Doporučované