Hlavní obsah

„Nechápu to“. Hejtmanka a lidé se pustili do starosty kvůli kasinům 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Reklama

Zastupitelé Chrášťan potichu podepsali smlouvy na deset let se dvěma hazardními společnostmi. Místní jim to přišli spočítat na radnici.

Článek

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) se tvrdě obula do zastupitelů Chrášťan, kteří bez vědomí místních obyvatel schválili smlouvu se dvěma hazardními společnostmi. V obci na hranicích Prahy s 1100 obyvateli mají podle této smlouvy vyrůst dvě velká kasina společností Bonver Win a CEC Praha.

Obec podle smlouvy podepsané starostou Pavlem Hrdličkou (Chrášťany pro život) dostane od každé z obou hazardních firem deset milionů korun. Za to se Chrášťany zavázaly, že jim budou dalších deset let vydávat potřebná povolení a poskytnou jim veškerou podporu k provozování hazardu.

Hejtmanka: Za směšných podmínek a potají

„Tohle opravdu nechápu. Bojujeme spolu s několika středočeskými obcemi právě proti tomu, aby do obcí kolem Prahy přišla velká kasina, která nemohou dále působit v Praze,“ napsala hejtmanka Pecková na sociální síti X. „Nedávno jsme tento boj vybojovali spolu s občany, starostou a vedením obce v Tuchoměřicích. Obec udělala referendum, kde občané jednomyslně kasino odmítli. (…) A pak o kousek vedle, za směšných podmínek a vlastně potají, bez informování veřejnosti, povolí dvě kasina.“

Hejtmanka připomněla kampaň v nedalekých Tuchoměřicích, kde se místní vzepřeli lobbingu společnosti Bonver Win a prostřednictvím referenda si vynutili zákaz hazardu na území obce. Firma nakonec s projektem na stavbu kasina uspěla právě v Chrášťanech.

„Zapojili jsme právníky, odborníky a nakonec se povedlo včas schválit obecně závaznou vyhlášku a ta nabyla účinnosti. Včas. Přesně na tohle jsem obce upozorňovala. V Chrašťanech ale smlouvy podepsali. Bez projednání s veřejností, bez analýz dopadů. Na deset let. Takovýhle přístup jsem opravdu nikdy neviděla. A za směšnou náhradu,“ uvedla hejtmanka.

Pecková se pustila i přímo do starosty Hrdličky.

„S panem starostou jsme nedávno jednali o rozšíření základní školy a Středočeský kraj poskytl obci deset milionů korun na nákup budovy a zřízení druhého stupně základní školy. Tomu se říká samospráva. Ale takhle si ji já osobně vůbec nepředstavuji,“ napsala hejtmanka.

Starosta Chrášťan pro Seznam Zprávy odmítl, že by obec uzavřela smlouvu potají.

„Schválili jsme to podle zákona, úplně stejně jako všechny ostatní projekty. Oznámili jsme veřejné zasedání, které následně proběhlo. To, že se ho lidé nezúčastnili, je samozřejmě jejich problém. Ale nebráníme se projednat to znovu, schválili jsme svolání nového veřejného zasedání, na kterém se to projedná,“ řekl v reakci na vyjádření Peckové starosta Hrdlička.

Záměr vybudovat v Chrášťanech u Prahy kasina vyvolal velkou vlnu nevole u místních občanů. Svůj nesouhlas přišly dát desítky lidí tento týden ve středu na obecní úřad, kde byla schůze zastupitelstva.

V budově obecního úřadu se tak pravděpodobně konala nejsledovanější schůze zastupitelstva v historii obce. Uvnitř malé místnosti bylo tolik lidí, že dění lidé sledovali skrze otevřená okna z ulice.

Nečekali jsme podpásový úder, zlobí se místní

Atmosféra byla velmi napjatá a místní přišli hlavně starostovi osobně říct, že v obci žádná kasina nechtějí.

„Zrušte kasina, zrušte kasina,“ skandovali lidé na úřadě velmi nahlas před nastoupeným zastupitelstvem. Jedním z řečníků byl senior, který v Chrášťanech žije celý život.

Podívejte, jak přišli lidé na zasedání zastupitelstva Chrášťan vyjádřit nesouhlas:

Desítky obyvatel Chrášťan přišly za starostou, aby protestovali proti kasinům.Video: Seznam Zprávy

„Myslím, že jste dneska pochopili, že vaši dosavadní práci oceňujeme. Nečekali jsme ale, že nám uděláte takový podpásový úder,“ řekl muž v důchodu.

Další zasedání zastupitelstva bude 15. dubna, tentokrát v místní sportovní hale kvůli tomu, že se opět očekává vysoká účast.

Na programu bude schválení vyhlášky zakazující hazard na území obce nebo téma referenda.

Starosta Chrášťan Hrdlička na středečním zasedání zastupitelstva řekl, že chce znát případné důsledky pro obec, kdyby ze záměru postavit kasina sešlo.

„Potřebuji vědět důsledky, které to bude mít na základě smlouvy,“ řekl naštvaným lidem starosta.

Reakce byla okamžitá. „To jste snad měl vědět, když jste to podepisovali, ne?“ zakřičel jeden z nazlobených obyvatel.

Reklama

Doporučované