Hlavní obsah

Při úderu Izraele na dům v Nusajrátu v Gaze zemřelo 20 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Boje v okolí Nusajrátu zesílily od vstupu izraelské armády do Rafahu na jihu Pásma Gazy. Ilustrační foto.

Úder Izraele zabil 20 lidí a podle prohlášení nemocnice je i několik osob zraněných.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelský vzdušný úder v noci na neděli zabil 20 lidí v jednom domě v uprchlickém táboře Nusajrát ve střední části Pásma Gazy, Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdravotníky a očité svědky. Izraelská armáda uvedla, že tyto skutečnosti prověřuje.

„Po izraelském náletu na dům v táboře Nusajrát jsme přijali dvacet mrtvých a několik zraněných,“ uvedla v prohlášení nemocnice Al-Aksá. Podle svědků se úder odehrál kolem třetí hodiny ranní (2:00 SELČ).

Od 7. května, kdy izraelští vojáci vstoupili do Rafahu na jihu Pásma Gazy, zesílily také vzdušné údery i pozemní boje v okolí Nusajrátu i dále na severu přímo ve městě Gaza a dalším uprchlickém táboře, Džabáliji. Izraelská armáda tvrdí, že zde provádí „cílené“ operace. Obyvatelé podle AFP hlásili, že v Džabáliji se po celou noc ozývaly výbuchy a vedly se nepřetržité boje.

Izraelci pokračují také v pozemní operaci v Rafahu, kam od října do začátku května utekl před boji z jiných částí Pásma Gazy přes milion lidí, a celkem se tak v tomto městě u hranic s Egyptem tísnilo na 1,4 milionu Palestinců. Od zahájení operace však už bylo z Rafahu „nuceno uprchnout“ 800 000 Palestinců, uvedl na síti X šéf Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky Philippe Lazzarini.

Související témata:

Doporučované