Hlavní obsah

Skupina investora Rusňáka chystá po útlumu nové nákupy, ale i prodeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Byznysmen David Rusňák.

Holding DRFG investora Davida Rusňáka chystá po několika letech útlumu nové nákupy. Jedná o převzetí zahraničního developera a akvizici nákupních parků. Další majetek a podíly ve firmách ale skupina naopak prodává.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina DRFG investora Davida Rusňáka po několika letech přešlapování na místě zažívá velké změny ve svém byznysu. Holding se rozhodl prodat část svých cenných aktiv. Ať už je to portfolio nájemních bytů nebo minimálně podíl v telekomunikační společnosti Suntel. Na druhou stranu chystá DRFG akvizice v nemovitostech, které tvoří další pilíř podnikání skupiny. Zároveň se proměnila skladba akcionářů DRFG.

„Poslední tři roky jsme se zabývali hlavně sami sebou. Restrukturalizovali jsme několik částí DRFG, zabývali jsme se hledáním synergií mezi firmami, které jsme nakoupili, poměrně významně jsme snižovali náklady,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys David Rusňák, většinový majitel DRFG. Útlum Rusňák zdůvodnil situací na trhu a vysokými úrokovými sazbami.

Významnou novinkou bylo na sklonku loňského roku sloučení DRFG se společností DRFG Telco. V ní, stranou od hlavní části DRFG, byly umístěny Rusňákovy telekomunikační firmy. Tedy jedna z nejcennějších částí holdingu. Konkrétně je to například stavitel sítí pro mobilní operátory Suntel nebo vlastník sítě vysokorychlostního internetu na Slovensku FibreNet.

„Co se týče sloučení s DRFG Telco, tak to byla změna, kterou doporučili auditoři. Šlo o to nemít dva samostatné konsolidované celky,“ poznamenal Rusňák.

Právě v telekomunikační větvi DRFG ale změny zdaleka nekončí. Jak již redakce SZ Byznys informovala, skupina nyní vyjednává o prodeji Suntelu. Zájemce z řad mezinárodních investičních bank by rád lukrativní byznys pro operátory převzal celý, Rusňák by si naopak chtěl nechat podíl.

Stejně tak se DRFG baví s dalším investorem o kapitálovém vstupu do firmy FibreNet. Ta na Slovensku provozuje internetovou optickou síť od hranic s Ukrajinou přes celé Slovensko až na hranice s Maďarskem a Rakouskem. Motivem pro jednání o kapitálové injekci jsou velké rozvojové plány FibreNetu.

„V tuto chvíli prodáváme kapacitu na té optické trase hráčům nejrůznějšího charakteru, například operátorům a významným firmám. Okolo této optické trasy chceme budovat do přilehlých měst a obcí vysokorychlostní internet a připojovat domácnosti,“ popsal plány Rusňák.

Jednání v tomto případě probíhají s lucemburským fondem Cube Infrastructure. Ten investuje do infrastrukturních projektů v řadě evropských zemí. V Česku fond vlastní významnou teplárenskou skupinu Enetiqa.

Prodej nájemních bytů skupiny DRFG

V neposlední řadě se Rusňák chystá prodat portfolio nájemních bytů sdružených ve firmě Czech Home Capital. Situace na realitním trhu se podle něj změnila a nájemní byty se nevyplatí provozovat.

„V tuto chvíli máme dva tři vážné zájemce a každý z nich se zajímá o jinou část portfolia, takže určitě to nebude jako celek. Někoho zajímá severní Morava, někoho zajímají Čechy a někoho zajímá Německo. Nabídky jsme dostali a v tuto chvíli probíhají jednání. Jasno by mělo být během několika měsíců,“ sdělil Rusňák.

Holding DRFG však majetek jen neprodává, ale plánuje naopak i přikupovat.

„Jsme v pokročilé fázi jednání o nákupu velmi významné developerské firmy z Maďarska, která už 30 let působí na trhu nejen v logistických stavbách, ale také ve výstavbě bytů a kanceláří. A to nejen v Maďarsku, ale také na Slovensku a v Polsku. Věřím, že se brzy dohodneme,“ řekl Rusňák.

Odchod akcionáře Pavla Fráni

DRFG se stejně tak dívá po akvizicích nákupních parků od Polska přes Slovensko a Maďarsko až po Chorvatsko a Slovinsko. V posledních dvou zmíněných zemích již nákupní parky nakupovala též tuzemská investiční firma ZDR Investments, konkurent DRFG v této části nemovitostního byznysu i na finančním trhu.

V neposlední řadě má DRFG za sebou změnu ve skladbě akcionářů. Ze skupiny odešel menšinový podílník Pavel Fráňa. Jeho podíl převzal Roman Řezníček, zakladatel telekomunikačního Suntelu, který je od loňska zároveň generálním ředitelem celé DRFG.

V nové sestavě si David Rusňák ve skupině nadále drží většinový podíl, konkrétně 51 procent. Na Romana Řezníčka připadá 44 procent. Zbytek mají další významní lidé ve skupině.

Doporučované