Hlavní obsah

Povolení stavby z mobilu. Už od července, slibuje Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš (Piráti) se kvůli digitalizaci stavebního řízení střetl s Klárou Dostálovou (ANO).

Reklama

Už od 1. července má být v Česku stavební řízení digitalizováno. Termín stihneme, tvrdí ministr Ivan Bartoš. Školení pracovníků úřadů začne v květnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Konec obíhání úřadů a razítek potřebných pro povolení stavby, jen chytrý telefon a jedna aplikace, přes kterou vše vyřídíte. Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) slíbil, že digitální stavební řízení bude od 1. července skutečně fungovat.

Novinku poprvé představil koncem minulého týdne v rámci Stavebního veletrhu v Brně a dnes její funkčnost potvrdil i v Partii Terezie Tománkové: „Stihneme to do 1. července. Mě trochu mrzí celá ta debata. Funkční systém jsem představil v Brně, je nakoupené i technické vybavení za 200 milionů, které se teď distribuuje na úřady. Od 15. května začínáme školit a všechny vyhlášky jsou na webu ministerstva,“ řekl Bartoš.

Panika na úřadech

Podle Kláry Dostálové, stínové ministryně za ANO, je situace nezvládnutá a na stavebních úřadech panuje obrovská panika.

„Systém má naběhnout už v červenci, tedy za dva měsíce, ale my dnes nemáme proškolené nic. Technika se teprve distribuuje. Vyhlášky, o kterých mluvíte, jsou v pracovní verzi. Hrajete si s ohněm a já nevěřím tomu, že to bude fungovat,“ řekla Dostálová. Podle ní by se lhůta na spuštění měla o půl roku kvůli testování odložit.

Upozornila navíc na skutečnost, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výběr dodavatele informačního systému - klíčové součásti celé digitalizace. Zákaz není okamžitý, má začít platit čtyři měsíce poté, co rozhodnutí ÚOHS nabude právní moci. Ministerstvo v reakci uvedlo, že firma zatím bude na systému dál pracovat.

Bartoš výtky odmítá. Podle něj jde o jednoduchou webovou aplikaci, která by fungovala i na dosavadní technice, a zvládne ji každý, kdo umí nakoupit přes e-shop. Díky tomu, že jsou všechny dotčené úřady propojené, bude stavebník či projektant přesně vědět, v jaké fázi je jeho žádost a kde se případně zasekla.

Připraveno je podle něj i call centrum a instruktážní videa.

Celá digitalizace stavebního řízení Česko vyšla asi na 650 milionů, což má vystačit na pořízení systémů, hardwarového vybavení i třeba úložiště dokumentů.

O 15 procent dražší byty

Právě digitalizace je jedním z bodů klíčové reformy stavebního zákona. Celkově si ministerstvo od zákona slibuje zjednodušení a hlavně zrychlení stavebního řízení. To je v tuto chvíli i na mnoho let.

Podle developerů by se v případě funkčního zákona mohlo stavět i výrazně levněji. Podle majitele Central Group Dušana Kunovského nefunkční zákon a zbytečné prodlevy prodražují výstavbu bytů až o 15 procent.

Z přechodu na zmiňovanou digitalizaci ale mají stavebníci zatím obavy. Prezident svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza řekl, že počká, jak bude systém fungovat 1. července. „Jestli to bude revoluce, nebo evoluce, to asi teprve uvidíme. Určité obavy u nás panují. Portál vypadá uživatelsky přívětivě, ale ďábel se ukrývá v detailu,“ řekl Nouza.

Reklama

Související témata:

Doporučované