Hlavní obsah

Pacientů čekajících na léčbu srdce déle než rok v Británii přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zdravotnictví se podle britské nadace pro srdce (British Heart Foundation, BHF) má zaměřit na lepší prevenci srdečních onemocnění.

Čekací listiny jsou rekordně vysoké, od roku 2020 se téměř zdvojnásobily. Britská Národní zdravotní služba (NHS) pracuje na jejich zkrácení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z údajů britského zdravotnického systému (NHS) vyplývá, že v každé z jejích patnácti nemocničních jednotek v Anglii čeká více než 200 pacientů na zákrok v oblasti srdce déle než rok.

Čekací listiny jsou rekordně vysoké, varuje britská nadace pro srdce (British Heart Foundation, BHF). Uvádí, že na konci března 2024 dosáhly v Anglii počtu 414 596, tedy téměř dvojnásobek oproti roku 2020. Počet lidí čekajících déle než rok na vyšetření a léčbu srdce se zvýšil na 10 893. Před čtyřmi lety to bylo pouhých 53 osob, informuje britský nedělník Observer.

„To je v rozporu se snahou snížit počet čekacích listin, když víme, že péče o srdce nemůže čekat. Pokud se pacientovi nedostane včasné vyšetření srdce, léčby nebo operace, může to vést k infarktu, nevyléčitelnému srdečnímu selhání nebo k předčasné smrti,“ uvedla pro britský nedělník Observer Dr. Sonya Babu-Narayan, zástupkyně lékařského ředitele BHF.

Britská Národní zdravotní služba (NHS) uvádí, že pracuje na zkrácení nejdelších čekacích lhůt pro pacienty.

Z analýzy britské nadace pro srdce (BHF) zveřejněné v lednu vyplývá, že počet lidí, kteří v Anglii umírají před dosažením věku 75 let na nemoci srdce a krevního oběhu, vzrostl na nejvyšší úroveň za posledních deset let. Zdravotnictví se tak podle nadace má zaměřit na lepší prevenci srdečních onemocnění a mrtvice, upřednostnění péče o srdce v britské Národní zdravotnické službě (NHS) a „posílení“ kardiovaskulárního výzkumu.

Ke zkrácení čekací listiny britského zdravotnického systému (NHS) se minulý rok zavázal i britský premiér Rishi Sunak. Celkový počet čekajících na léčbu tento rok se mírně snížil, ale stále je vyšší než v době, kdy svůj slib učinil. Podle nedělníku Observer v březnu čekalo na plánovanou léčbu 7,54 milionu pacientů.

Doporučované