Hlavní obsah

Rishi Sunak propadl v posledním testu před parlamentními volbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Úřad britského premiéra/Flickr

Britský premiér Rishi Sunak může v komunálních volbách přijít o oblasti, které jeho konzervativci potřebují k vítězství v parlamentních volbách.

Komunální volby v Anglii skončily jasným vítězstvím labouristů. Šéf konzervativců, kteří pohořeli, přesto nepovažuje výsledek za znamení, že by jeho strana mohla neuspět v blížících se parlamentních volbách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britští konzervativci čelí jednomu z nejhorších výsledků v komunálních volbách za posledních 40 let. Volby se konaly ve čtvrtek v některých obvodech v Anglii a Walesu. Ve Spojeném království neprobíhá hlasování na komunální úrovni vždy v celé zemi zároveň, voliči ve zbylých obvodech nebo ve Skotsku či Severním Irsku tedy k volebním urnám nešli.

Ve volbách jde o obsazení více než 2500 křesel v místních zastupitelstvech, ze kterých následně vzejdou městské rady. Ty jsou odpovědné především za každodenní chod veřejných služeb ve svém obvodu, jako je svoz odpadu, školství nebo doprava.

Komentátoři a analytici ale upozorňují, že ve čtvrtek šlo především o poslední test před parlamentními volbami, které Velkou Británii čekají nejpozději v lednu příštího roku.

Podle průběžných výsledků ve volbách jasně zvítězili labouristé. Při sečtení 102 ze 107 obvodů drží přes 1000 míst zastupitelů, což je zatím o 204 více než v minulých volbách v těchto obvodech.

Naopak na centrální úrovni vládnoucí konzervativci Rishiho Sunaka si znatelně pohoršili. Zatím drží pouze 468 míst zastupitelských křesel, přičemž už přišli oproti stavu po posledních volbách o 400 míst.

V tuto chvíli jsou konzervativci dokonce až na třetím místě, drží se před nimi dokonce i liberální demokraté, kteří zatím získali 500 míst.

Vzhledem k tomu, že parlamentní volby v Británii neprobíhají na principu poměrného zastoupení, nýbrž ve většinovém systému, mohou volební výsledky v komunálních volbách napovídat o náladách voličů v jednotlivých obvodech. Britská BBC proto volby nazvala „velký test veřejného mínění“. V kampani se totiž kromě témat daných regionů řešila i témata celostátní - jako protikuřácký zákon nebo plán odsunu žadatelů o azyl do Rwandy, oba z pera vlády Rishiho Sunaka.

„Už neexistuje nic takového jako bezpečné místo konzervativců,“ komentoval pro The Guardian průběžné výsledky Kwasi Kwarteng, bývalý ministr průmyslu a obchodu a ministr financí ve vládách Borise Johnsona a Liz Trussové. Jeho strana přišla o některá města, která dříve považovala za své bašty.

BBC to ilustruje na městě Basildon v Essexu, které se již za vlády Margaret Thatcherové stalo symbolem vítězství konzervativců a získalo tak pro ně „ikonický status“. Po sečtení všech hlasů tam však nyní vyhráli labouristé se ziskem 18 ze 42 míst v zastupitelstvu. Konzervativci jich získali 13, přičemž před čtyřmi lety jich měli 26 a pohodlnou většinu.

Hlavní zprávy ale přichází ze severovýchodu Anglie. Vítězství labouristů se zde všeobecně očekávalo, ale potěší je zejména jednoznačné vítězství v regionu East Midlands, který by měl být klíčovým bojištěm v parlamentních volbách. Vítězství v Yorku a Severním Yorkshiru znamenalo pro stranu také PR úspěch. V tomto regionu se totiž nachází i parlamentní obvod ministerského předsedy Sunaka.

Ten označil výsledky za „zklamání“, ale popřel, že by labouristé byli na cestě k vítězství v parlamentních volbách. Jistým vítězstvím je pro něj zvolení Bena Houchena do třetího volebního období v Tees Valley, i když s mnohem menší většinou. Ministerský předseda se na tento obvod v kampani soustředil a i jeho sociální sítě tamní vítězství jeho strany mohutně oslavují, zatímco výsledky voleb v jiných obvodech ignorují.

„Výsledky zde ukázaly, že v parlamentních volbách voliči zůstanou s námi,“ prohlásil Sunak v projevu poté, co Houchena osobně navštívil, aby mu pomohl v kampani. „Labouristé věděli, že zde musí vyhrát, aby vyhráli všeobecné volby, voliči ale vědí, že konzervativci budují lepší budoucnost pro Tees Valley a lepší budoucnost Británie.“

I v komentáři, který Sunak napsal pro deník The Daily Telegraph, odmítl, že by volby byly pro jeho stranu drtivou prohrou. „Skutečnost, že labouristé nezvítězili v místech, kde přiznávají, že potřebují většinu (list upozorňuje, že tím ministerský předseda myslí právě Tees Valley, pozn. red.), ukazuje, že jim škodí nedostatek plánu a vize Keira Starmera (předseda labouristů, pozn. red.). My konzervativci máme za co bojovat - a budeme, protože bojujeme za naše hodnoty a budoucnost naší země.“

Labouristé volby prezentovali jako „referendum o vládě“ a jejich předseda Starmer tlačí na Sunaka, aby po neúspěchu ve volbách odstoupil a vyhlásil předčasné volby.

V tomto smyslu komentoval třeba doplňovací volby v Blackpool South: „Voliči poslali Rishimu Sunakovi přímý vzkaz: Ustupte, ať se konají všeobecné volby. Jedině labouristé mohou vrátit Británii budoucnost,“ napsal na platformě X.

Doporučované