Hlavní obsah

Uniklé dokumenty: Britský plán deportací do Rwandy má stát miliardy liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Úřad britského premiéra/Flickr

Britský premiér Rishi Sunak.

Reklama

Kontroverzní zákon o bezpečnosti Rwandy, který umožní deportace některých migrantů ze Spojeného království do této země v Africe, bude v tomto týdnu v parlamentu opět na stole. Do toho unikly dokumenty o jeho zamýšleném rozsahu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Východoafrická Rwanda je v prvních pěti letech deportačního programu připravena přijmout více než 30 000 žadatelů o azyl. To by Spojené království mohlo přijít až na 4,5 miliardy liber, napsal s odkazem na uniklé vládní dokumenty britský list The Telegraph.

Odhalení přichází v době, kdy je kontroverzní zákon umožňující posílání některých migrantů do Afriky opět na stole.

V dokumentech ministerstva vnitra stojí, že ačkoli má systém začít přísně kontrolovaným způsobem s pouhými 500 deportovanými migranty v prvním roce, dohoda má motivovat Rwandu k přijetí „vyšších objemů“.

Počáteční jednání mezi oběma zeměmi pak prý naznačují, že v průběhu pětiletého programu bude přijato až 30 000 migrantů.

Deník celkovou sumu, kterou bude ostrovní země muset v rámci programu zaplatit, vypočítal na přibližně 4,5 miliardy liber. Podle údajů ministerstva vnitra poskytnutých Národnímu kontrolnímu úřadu totiž bude jeden deportovaný žadatel o azyl Spojené království stát až 150 000 liber.

Více o modelu Rwanda:

  • Snaha deportovat uprchlíky do africké Rwandy se táhne britskou politikou už delší dobu. S návrhem přišel kabinet někdejšího britského premiéra Borise Johnsona ve snaze snížit počet migrantů připlouvajících do země. V jeho prosazování pokračovali později i jeho nástupci Liz Trussová a Rishi Sunak.
  • Británie nakonec se Rwandou v dubnu 2022 uzavřela dohodu, na základě níž má africká země výměnou za desítky milionů liber přebírat běžence, kteří do Británie dorazí nelegálním způsobem. Kvůli soudním sporům ovšem dosud do Rwandy neodletěl ani jeden deportační let.
  • Záměr britské vlády posílat migranty do Rwandy od začátku ostře kritizovala celá řada lidskoprávních organizací i opozičních politiků.
  • Britský nejvyšší soud v souladu s odvolacím soudem rozhodl, že posílat žadatele o azyl do africké země je nelegální, jelikož Rwanda nemůže být považována za bezpečnou zemi.

Informace se objevuje v době, kdy dva vysoce postavení úředníci ministerstva vnitra, Matthew Rycroft a Simon Ridley, budou vyslýcháni poslanci výboru pro vnitřní věci ohledně hospodárnosti tohoto systému a analýzy Národního kontrolního úřadu.

Návrh „zákona o bezpečnosti Rwandy“, který připravuje půdu pro první deportace, se rovněž vrátil do dolní komory parlamentu. Očekává se, že ta zamítne sedm pozměňovacích návrhů ze Sněmovny lordů. Předpokládá se, že konečné znění legislativy bude schváleno do konce týdne.

Více o politickém boji o kontroverzní zákon:

Reklama

Doporučované