Hlavní obsah

Britové mají přestat kouřit. Bude to pomník premiéra Sunaka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Britští poslanci se zabývají přísným protikuřáckým zákonem. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Britská vláda se vydala do boje za budoucí generace bez tabáku. Přísný protikuřácký zákon prošel první zkouškou v parlamentu, zazněla ale i tvrdá kritika o přílišném zasahování do svobod občanů. Jak moc je překvapivé, že s podobnými plány přišel konzervativní kabinet v čele s premiérem Rishim Sunakem? A nehrozí, že mu rebelie ve straně politicky zlomí vaz?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké argumenty znějí ve Velké Británii ohledně jednoho z nejpřísnějších návrhů protikuřácké legislativy na světě.
  • Že podle novináře Ivana Kytky často neplatí některé představy o smýšlení britských konzervativců.
  • Jak jsou v ostrovní monarchii rozdány karty před blížícími se parlamentními volbami.

Dnešní mládež ve Velké Británii - a spolu s ní také příští generace mladých - si už možná nikdy nebude moci legálně koupit cigarety nebo jiné tabákové výrobky. Zákaz prodeje totiž předpokládá zákon, jehož předloha si aktuálně prokousává cestu tamním parlamentem. Leckterého zahraničního pozorovatele přitom může překvapit, že přísnou protikuřáckou legislativu prosazuje vláda konzervativců v čele s premiérem Rishim Sunakem.

To ale neznamená, že se z řad Konzervativní strany neozvala také ostrá kritika. A to dokonce od Sunakových předchůdců v úřadě. Britský list The Guardian například upozornil na slova expremiéra Borise Johnsona, který označil za „šílené“, že právě „strana Winstona Churchilla“ prosazuje omezení prodeje tabákových výrobků. Jiná bývalá šéfka vlády Liz Trussová pak záměr označila za „hluboce nekonzervativní“, přidává webový deník The Independent.

„Pro řadu konzervativních poslanců z pravého křídla strany je zákon nepřijatelný a ostře ho kritizovali,“ říká novinář Ivan Kytka, který v Británii žije už třicet let a je také spolupracovníkem Deníku N. Kytka míní, že obě prominentní postavy Konzervativní strany, mimochodem shodně nekuřáci, se především chtěly vymezit vůči stávajícímu premiérovi a třeba si i připravit půdu pro návrat do nejvyšších pater politiky.

Foto: Úřad britského premiéra/Flickr

Premiér Rishi Sunak stojí v čele britské vlády od října 2022.

Návrh striktního zákona počítá s tím, že by si od roku 2027 nemohli ve Velké Británii zakoupit cigarety lidé mladší 18 let. Tedy lidé, kteří se narodili před rokem 2009. A právě ke zvolenému principu se vztahuje část výhrad v zemi, která si podle novináře Kytky zakládá na „legislativní spravedlnosti a rovnosti před zákonem“. Tito kritici upozorňují, že pomocí ostré hranice vytyčené datem narození vzniknou ve společnosti dvě kategorie občanů.

Početnější je ale druhá skupina odpůrců. Kytka vysvětluje, že jde o konzervativce, podle kterých stát nemá zasahovat do osobních životů občanů a nemá určovat, jaké škodlivé látky si lidé mohou a nemohou koupit. „Tady se tomu říká intervence ‚nanny state‘ - státu, který se chová jako chůva nebo poručník, a nařizuje vám už od ranního vstávání, jakou pastu používat, nebo nepoužívat, či v tomto případě zda kouřit, nebo nekouřit,“ shrnuje výhrady český novinář.

Rebelie ve straně se zřejmě nekoná

První hlasování v Dolní komoře britského parlamentu každopádně předloha zvládla s pohodlnou rezervou. Podpořilo ji 383 poslanců, proti jich bylo 67. Šest desítek odporujících hlasů z řad konzervativců přesto zavdalo pochybnostem o tom, jak silná je premiérova pozice uvnitř vlastní strany. I proto, že Velkou Británii letos čekají parlamentní volby.

„Momentálně uvnitř Konzervativní strany není politická vůle a zájem vyvolat další předčasné volby lídra a mít čtvrtého premiéra během velice krátké doby,“ říká ale Kytka s odkazem na politické turbulence v Británii, která během roku 2022 zažila postupně hned trojici nájemníků v Downing Street číslo 10. V říjnu se tehdy do sídla britských premiérů nastěhoval Rishi Sunak, který vládne dodnes.

Jenže se zdá, že na nějaký čas bude posledním konzervativním premiérem. Předvolební průzkumy totiž ukazují výrazný náskok labouristů. A právě to vše možná přineslo příhodnou konstelaci pro šance protikuřáckého zákona.

„Konzervativci samotní jsou smířeni s tím, že je vystřídá opozice, tedy Labouristická strana. (…) Myslím, že v tomto případě (protikuřácké předlohy) jde tak trochu o snahu Rishiho Sunaka po krátkém premiérství po sobě zanechat nějaký legislativní odkaz. Nějaký ‚Lex Sunak‘, který vejde do historie a bude platit zřejmě dávno poté, kdy on sám dost možná odejde z politiky. Bude to takový jeho věčný odkaz,“ míní Ivan Kytka.

Nemusí ale jít nutně jen o politické pomníčky. Premiér Sunak je podle novináře známý důrazem na zdravý životní styl, k čemuž se také přiklání stále více mladých Britů. Navíc statistiky ukazují, že kouření způsobuje na ostrovech až 80 tisíc úmrtí ročně.

V neposlední řadě Kytka upozorňuje na některé další důležité zákony týkající se zdraví, které britští poslanci přijali v posledních desetiletích. Už od roku 2007 platí zákaz kouření v restauracích a krytých veřejných místech. A byly to dokonce konzervativní britské vlády, které jako jedny z prvních v Evropě prosadily sňatky stejnopohlavních párů. „Někdy ty ikonické představy o konzervativcích jako lidech, kteří zásadně odmítají jakoukoliv celospolečenskou změnu, nejsou v jednadvacátém století zcela přesné,“ říká z Británie novinář Ivan Kytka.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli premiér Sunak dokázal Británii za rok a půl své vlády výrazně posunout nebo proč v zemi vyvolal spory zákon nově platící ve Skotsku, který má sloužit k ochraně menšin před nenávistí a předsudky. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Plus, ČT, TV Nova, CNN Prima NEWS, Parliamentlive.tv, BBC News (via YouTube - Political TV), YouTube - The Telegraph, YT - cpac, YT - Channel 4 News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované