Hlavní obsah

Na britského premiéra se valí problémy. Jeho strana utrpěla dvě těžké prohry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Úřad britského premiéra/Flickr

Podle kritiků není bohatý Sunak vhodným lídrem v době, kdy se Velká Británie potýká s finančními problémy.

Reklama

Britský premiér Rishi Sunak neprošel velkou zkouškou. V doplňovacích volbách ve dvou bývalých baštách konzervativců dosáhli opoziční labouristé vítězství s rekordním náskokem.

Článek

Britský premiér Rishi Sunak čelí problémům poté, co jeho vládní Konzervativní strana ve čtvrtek ztratila dvě křesla v parlamentu, píše list The Mirror. Dvoje mimořádné doplňovací volby vyhráli opoziční labouristé. Pro Sunaka jsou tyto ztráty obzvláště bolestivé – přišly pouhý den poté, co Velká Británie oficiálně vstoupila do recese.

Sunakovi se nedaří ani v další stěžejní záležitosti. Slib, že konzervativci omezí nelegální migraci zastavením malých člunů připlouvajících do Anglie z Francie, pravděpodobně nebude splněn. Klíčová vládní deportační politika opakovaně čelí obviněním, že porušuje mezinárodní právo. Právě to, že Sunak selhává v obou tradičních tématech Konzervativní strany – ekonomice a imigraci –, znepokojuje jeho stranu v roce, kdy Británii čekají všeobecné volby.

Konzervativci sice očekávali, že v těchto doplňovacích volbách prohrají, ale naděje jim svitla, když se labouristé na začátku tohoto týdne zapletli do skandálu s antisemitismem, píše CNN. Uniklé video, v němž labouristický kandidát tvrdí, že Izrael umožnil útok Hamásu ze 7. října, přimělo stranu, aby stáhla svou podporu. Tyto volby se budou konat koncem tohoto měsíce s jiným kandidátem. Přestože se příběh dostal do povědomí voličů, z výsledků se zdá, že u volebních uren to nic nezměnilo.

Někteří konzervativci se domnívají, že vedení strany je stále více odtržené od voličů. Poukazují na to, že Sunak – nejbohatší člověk, který kdy zastával úřad premiéra – není vhodným lídrem v době, kdy se tolik lidí ve Velké Británii potýká s finančními problémy. Další kritici z konzervativních řad míní, že se příliš podbízí středovému proudu své strany a měl by se soustředit na snižování daní a odmítání ekologické politiky.

Migrace do Británie

Snížit počty přistěhovalců chce i Velká Británie. Tamní vláda se rozhodla zbavit možnosti požádat o azyl ty lidi, kteří k jejím břehům připlouvají od evropské pevniny ilegálně na člunech. Proti tomu se postavily neziskové organizace.

Další obavy pak vyvolává vzestup Reformní Británie, nové strany Nigela Farage, který byl po desetiletí konzervativcům trnem v oku. Jako vůdce Strany nezávislosti Spojeného království i Strany pro brexit je nutil ke stále pravicovějším postojům. Právě vzestup jeho bývalé strany přiměl bývalého premiéra Davida Camerona, nynějšího ministra zahraničí, k vypsání referenda o vystoupení z EU.

Pravé křídlo Sunakovy strany je stále hlasitější a někteří jeho členové chtějí, aby premiér odstoupil. Řada průzkumů v poslední době ukázala, že Sunak je ještě méně populární než jeho předchůdkyně Liz Trussová, která odstoupila s ostudou poté, co její hospodářská politika způsobila během několika dní propad libry a zvýšení úrokových sazeb. Kdo by ale Sunaka nahradil, není jasné.

Reklama

Doporučované