Hlavní obsah

Tajné služby varují před sabotážemi z Ruska, píše list. Zmiňuje i českou stopu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin.

aktualizováno •

Tajné služby varují, že Rusko plánuje sabotáže napříč Evropou, třeba výbuchy či žhářství. Nebere přitom v potaz možné oběti, píše list.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropské tajné služby varují, že Rusko plánuje sabotáže napříč Evropou, informují Financial Times (FT).

Podle listu tajné služby upozorňují, že se Rusko začalo aktivněji připravovat na tajné bombové nebo žhářské útoky a poškozování infrastruktury na evropské půdě. K tomu hodlá využít zprostředkovatele, přičemž se zjevně příliš neobává toho, že by způsobilo oběti na životech mezi civilisty.

Agenti Kremlu za sebou mají poměrně dlouhou historii podobných operací na území cizích států, v posledních letech k nim nicméně docházelo spíše sporadicky. Podle Financial Times ale přibývá důkazů o stále častějším a koordinovanějším úsilí narušit život v ostatních zemích.

Představitelé bezpečnostních služeb proto vyzývají k ostražitosti. „Riziko státem řízených sabotážních akcí hodnotíme jako výrazně zvýšené,“ uvedl pro FT Thomas Haldenwang, šéf německé domácí rozvědky. Podle něj Rusko v poslední době pohodlně provádí operace na evropské půdě „s vysokým potenciálem škod“.

Například v Anglii byli dva muži koncem dubna obviněni z toho, že založili požár ve skladu se zásilkami pomoci pro Ukrajinu.

Anglická prokuratura je viní z práce pro ruskou vládu. Ve Švédsku mezitím bezpečnostní služby vyšetřují sérii nedávných vykolejení na železnici, u kterých existuje podezření, že by se mohlo jednat o státem podporovanou sabotáž.

Ruští hackeři ve službách GRU:

Útok na českou železnici

Financial Times rovněž citovaly Martina Kupku, českého ministra dopravy, který pro list minulý měsíc sdělil, že se Rusko pokusilo zničit signalizační systémy na českých železnicích.

Martin Kupka (ODS) pak Seznam Zprávám upřesnil, co měl na mysli. Že například České drahy opakovaně čelily útokům na uživatelské aplikace.

„Je zcela patrné, že od té doby, co vypukla ruská agrese na Ukrajině, tak je tu patrný nárůst útoků ze strany ruských nebo rusky mluvících kyberkriminálních skupin,“ prohlásil Kupka.

„Jasným závěrem je, že Rusové jednoznačně zesílili své aktivity,“ řekl Keir Giles z institutu Chatham House.

„Nedá se říci, zda je to tím, že do operací nasazují více zdrojů, nebo zda jsou více ledabylí a nechají se chytit, nebo zda se západní kontrarozvědky zlepšily v odhalování a zastavování takových akcí,“ uvedl. „Ať je to, jak chce, děje se toho hodně,“ podotkl.

Doporučované