Hlavní obsah

Zeman k vyšetřování Vrbětic: Mám stále pochybnosti o ruských agentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Miloš Zeman má v kauze Vrbětice o vině ruských agentů stále pochybnosti. I přesto, že policie i žalobce jejich vinu považují za prokázanou.

Exprezident Miloš Zeman uvedl, že má stále pochybnosti o důkazech, že výbuchy ve Vrběticích měli na svědomí ruští agenti GRU. Policie i dozorující státní zástupce ale vinu Ruska mají za prokázanou.

Článek

Policie v pondělí zveřejnila závěry pátrání, které exploze ve Vrběticích z konce roku 2014 jednoznačně připisují ruské vojenské rozvědce GRU. A konkrétně agentům Anatoliji Čepigovi a Alexandru Miškinovi.

Miloš Zeman se pro Seznam Zprávy ke kauze Vrbětice stručně vyjádřil prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Uvedl, že k tématu se už veřejně vyjádřil v televizním projevu před třemi lety. Bylo to až týden poté, co Babišova vláda oznámila, že ze zosnování výbuchů podezírá ruské agenty GRU Miškina a Čepigu.

Exprezident tehdy svými výroky nahrál ruské propagandě, když mluvil o dvou vyšetřovacích verzích a zpochybňoval důkazy o zapojení ruských vojenských špionů. V tom je i nadále konzistentní.

„Již tehdy jsem vyjádřil určité pochybnosti. Důvodem byl text zprávy BIS. Neexistuje svědectví ani důkaz o tom, že by se oni dva agenti pohybovali ve vrbětickém areálu,“ stojí v aktuálním písemném vyjádření Miloše Zemana.

To, co říká exprezident Zeman, je pravda. Ano, přímý důkaz o tom, že by se agenti pohybovali ve vrbětických muničních skladech, Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nemá. A sama to v tiskové zprávě přiznala. „Pro další postup policejního orgánu chybí některé informace, zejména k pohybu jednotlivých příslušníků GRU na území ČR, ve skladech ve Vrběticích,“ napsala NCOZ.

Přesto ale trvá na tom, že za smrt dvou lidí, kteří při výbuších zemřeli a za miliardové škody, může Ruská federace, tedy konkrétně příslušníci jednotky 29155 určené k provádění diverzních operací v zahraničí spadající pod 161. centrum přípravy specialistů zvláštního určení GRU.

„Motivem bylo zabránit dodání zbraní a munice do oblastí, kde ruská armáda prováděla své operace,“ napsala v tiskové zprávě Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Vinu ruských špionů má za potvrzenou i dozorující státní zástupce. Jedním z hlavních důkazů je to, že se podařila prokázat skutečná identita mužů, kteří se pod falešnými pasy v té době pohybovali na Moravě. Policie věděla, že chtěli sklady ve Vrběticích na Zlínsku i navštívit. Že šlo o agenty GRU, pak vyšetřovatelé zjistili až v roce 2018 po odhalení, že se ve Velké Británii pokusili ti samí muži se stejnými falešnými pasy otrávit bývalého ruského důstojníka Sergeje Skripala.

„Řadou dalších opatřených důkazů a jejich podrobným vyhodnocením se podařil dovodit dostatečně odůvodněný závěr, že zničení obou muničních skladů bylo úspěšně provedenou operací příslušníků GRU jednajících ve prospěch Ruské federace,“ napsalo v tiskové zprávě Krajské státní zastupitelství v Brně.

Doporučované