Hlavní obsah

Dezinformace o Vrběticích jedou dál. Hlavní nahrávku dal Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

Prohlášení Miloše Zemana k výbuchu ve Vrběticích ihned využila ruská propaganda.

I tři roky po oznámení vlády, že z výbuchů ve Vrběticích jsou podezřelí ruští agenti GRU, koluje kolem viny Ruska řada dezinformací. Na začátku k tomu významně přispěl a svými výroky Ruské federaci nahrál exprezident Miloš Zeman.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když 17. dubna 2021 Andrej Babiš (ANO) společně s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci oznámili, že podle zjištění Bezpečnostní informační služby (BIS) a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) mají s největší pravděpodobností výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku na svědomí ruští agenti, česká dezinformační scéna zareagovala bleskově.

Téma covid-19, které do té chvíle dominovalo, během dvou dnů naprosto zastínily zprávy o Vrběticích. Stejně bryskně reagovala i ruská média.

Obě scény, jak ta česká, tak ruská přišly hned s několika verzemi, které se snažily zpochybnit tu vládní. Uběhly tři roky a dezinformace o tom, že za útoky ve Vrběticích nestálo Rusko, se internetem šíří dodnes.

Policie toto pondělí zveřejnila závěr tříletého vyšetřování. Podle detektivů je jednoznačné, výbuchy z roku 2014 a smrt dvou lidí jsou dílem speciálních agentů ruské rozvědky.

Že se dezinformace o Vrběticích šíří i nadále, potvrzuje i skupina Čeští elfové, která bojuje proti dezinformacím v českém kyberprostoru. Ta zachytila například letos v lednu řetězový e-mail s názvem: „Vyjádření k Vrběticícm je venku. Žádní ruští agenti.“ V příloze mailu je z kontextu vytržený úryvek z tiskové konference ze září 2017, ve kterém ředitel policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček oznamuje, že zadrželi dva muže, kteří jsou zodpovědní za krádeže zbraní ve vybuchlých vrbětických skladech.

Pisatel se snaží vzbudit dojem, že tito dva muži zavinili i samotné výbuchy. O ničem takovém přitom policista nemluvil. V dezinformační zprávě se přesto píše: „Tkadleček ředitel KŘ PČR Zlínského kraje; jeho tehdejší vyjádření k Vrběticícm! Jen si dejte dohromady, jaká se tu děje prasárna. BIS asi o tomto vyjádření vůbec nevěděla, nebo respektive agenti USA o tom nevěděli.“

Teď ovšem NCOZ oznámila závěry svého vyšetřování, podle kterých byla vina Ruské federace prokázána.

„Policejní orgán považuje za prokázané, že výbuchy obou skladů ve Vrběticích provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky, Hlavní správy generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace, známé pod zkratkou GRU, jejichž motivem bylo zabránit dodání zbraní a munice do oblastí, kde ruská armáda prováděla své operace,“ napsala v pondělní tiskové zprávě Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Jak Zeman nahrál Moskvě

Zatímco celou zemí v dubnu 2021 po mimořádném brífinku Andreje Babiše a Jana Hamáčka rezonovala šokující zpráva o tom, že na území našeho státu operovali ruští agenti a Česko vyhošťovalo ruské diplomaty ve velkém, tehdejší prezident Miloš Zeman mlčel. Zareagoval teprve až po týdnu. Nejprve přednesl desetiminutový projev a pak o tématu hovořil v rozhovoru pro CNN Prima News v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Prezident v projevu překvapivě řekl, že existují dvě verze vyšetřování: „Pracujeme se dvěma vyšetřujícími verzemi. Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky.“

A rovněž zpochybnil důkazy o zapojení ruských vojenských špionů: „Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu.“

Jeho slov se ihned chytla ruská média, která je využila pro svoji propagandu. „Kontrarozvědka nemá důkazy o účasti ‚ruských agentů‘ na explozích ve Vrběticích,“ psala už několik minut po projevu ruská státní agentura TASS.

Další ruská tisková agentura RIA Novosti zase zdůrazňovala, že existují dvě vyšetřovací verze výbuchů a že prezident poznamenal, že nebyl od BIS do té doby o možném zapojení Ruska do incidentu informován.

Přestože představitelé české vlády Zemanova slova o více vyšetřovacích verzích okamžitě vyvrátili, výroky českého prezidenta zněly v dezinformačním éteru dál. A dál sloužily jako základ pro zpochybňování toho, že exploze, při nichž zahynuli dva lidé a které způsobily miliardové škody, spáchali příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga.

Redakce Seznam Zpráv se obrátila s žádostí, zda je možné získat aktuální vyjádření Miloše Zemana k výsledkům policejního vyšetřování, na exprezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Zítra budu mít možnost,“ odepsal v pondělí Ovčáček.

Doporučované