Hlavní obsah

Jak odpálili sklad? Měli komplice? Otazníky kolem Vrbětic zůstávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Policie ČR, Profimedia.cz

Agenti GRU Alexandr Petrov a Ruslan Boširov – pravými jmény Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga. Podle závěrů policejního vyšetřování zabili dva lidi při výbuchu skladu střeliva ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Vyšetřování vrbětického výbuchu skončilo. Policisté ale dosud neposkládali celý příběh: Například nevědí, jestli ruští agenti tajně pronikli až do muničního skladu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tříleté vyšetřování potvrdilo: Rusko - roky před tím, než umístilo Česko na seznam největších nepřátel - vyhodilo do povětří muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku. A zabilo dva lidi.

Policie v pondělí zveřejnila závěry pátrání, které explozi z konce roku 2014 jednoznačně připisují ruské vojenské rozvědce GRU. A konkrétně agentům Anatoliji Čepigovi a Alexandru Miškinovi.

Informace uvolněné policií, státním zastupitelstvím i Bezpečnostní informační službou ukazují, že kriminalisty dovedl k ruským agentům řetězec nepřímých důkazů. Od podobných útoků v zahraničí (na nichž se tito rozvědčíci podíleli) až po kopie falešných pasů, s jejichž pomocí se objednali na návštěvu muničního areálu.

„Je nepochybné, kdo a proč způsobil výbuchy ve Vrběticích, a máme jasné důkazy, že se jednalo o agenty ruské zpravodajské služby GRU,“ prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Přesto i po pondělním uzavření vyšetřování zůstávají v příběhu prázdná místa.

Pronikli tajně až do skladu?

Už od dubna 2021, kdy na rychle svolaném sobotním brífinku označil premiér Andrej Babiš (ANO) za nejpravděpodobnější pachatele právě ruské agenty, to byla klíčová otázka: Dostali se Miškin s Čepigou až za bránu střeženého vrbětického skladu? A jak? S tím totiž souvisí i další nejasnosti, jimiž se tento text bude věnovat.

V pondělním prohlášení pro novináře Národní centrála proti organizovanému zločinu připustila, že se ocitla na mrtvém bodu. „Pro další postup policejního orgánu chybí některé informace, zejména k pohybu jednotlivých příslušníků GRU na území ČR, ve skladech ve Vrběticích,“ napsali policisté.

Když aféra před třemi lety propukla, poslanci z výboru pro kontrolu BIS měli možnost - samozřejmě důvěrně - seznámit se s některými důkazy. Lidovec Pavel Bělobrádek tehdy pro Seznam Zprávy řekl, že přítomnost agentů v areálu je jasná. Neupřesnil, jestli ho přesvědčily fotografie, videozáznam nebo svědectví.

„To samozřejmě nemohu říct. Určitě tam ale Rusové nebyli na houbách. Celý ten dokument BIS byl velice kvalitně připravený a tvrzení jsou podložená,“ řekl Bělobrádek.

Rusové se v roce 2014 objednali ve firmě Imex Group, v jejíž skladech byla munice uskladněna, jako obchodníci se zbraněmi. Předem poslali mailem kopie falešných pasů občanů Tádžikistánu a Moldavska.

Podle firmy ale do areálu nikdy nedorazili. „Pokud byli v areálu, tak bez vědomí společnosti,“ ujistil už dříve Radek Ondruš, advokát firmy Imex Group.

Jak munici odpálili?

Otázka související s tím, zda agenti dokázali překonat bezpečnostní opatření ve skladu. Tady se zdá, že vyšetřovatelé skutečně nevědí přesný způsob, jak k výbuchům došlo. Některé zdroje už dříve hovořily o tom, že mohli nejprve založit požár - a ten způsobil obří exploze.

Detektivové se vážně zaobírali i možností, že agenti do skladu tajně umístili nášlapné výbušné zařízení, které pak nechtěně aktivovali dva zaměstnanci firmy Imex. Případně že k odpalu došlo pomocí nějakého časovacího zařízení.

Měli v Česku komplice?

Podle policie měla ruská rozvědka „detailní informace o uskladněném zboží, jeho pohybu i jeho konečném uživateli“. Tedy o tom, že Imex Group má munici ve skladu a že ji bude expedovat.

Vyšetřovatelé také zjistili, že šéf agentů Čepigy a Miškina se v Portugalsku setkal s Nikolajem Šapošnikovem, bývalým vojákem a spolupracovníkem firmy Imex Group. Právě přes Šapošnikova, jenž nedávno zemřel, se také agenti - pod krytím - objednali do Vrbětic.

„Dokonce byla nade vší pochybnost prokázána nejméně jedna osobní schůzka osoby spojené se společností Imex Group, s. r. o., a velitele jednotky GRU 29155 krátce před první z explozí,“ potvrdilo v pondělí Krajské státní zastupitelství v Brně.

Server iRozhlas také před třemi lety napsal, že spolumajitel firmy Imex Group se před explozí pohyboval v okolí ostravského hotelu, v němž byli ubytovaní ruští agenti - jak zpětně ukázala analýza jeho mobilního signálu. Advokát firmy Ondruš to tehdy jednoznačně popřel.

„Lze jen předpokládat, jaké úkoly plnili jednotliví příslušníci nacházející se v ČR a okolních zemích, případně kolik dalších příslušníků ruských ozbrojených sil a jejich spolupracovníků se na útoku podílelo,“ podotkla v pondělí policie.

Chtěli v Česku zabíjet?

Vyšetřovatelé pracovali od počátku s verzí, že Rusové chtěli vrbětickou munici zničit proto, aby nedorazila na místo určení - například na Ukrajinu nebo do Sýrie, kde měli své vojenské a politické zájmy (na jaře roku 2014 Rusko obsadilo ukrajinský poloostrov Krym).

„Vojenský materiál měl být v nejbližších dnech vyskladněn, a to převážně bulharskému odběrateli. Pracujeme s verzí, že cílem měl být tento vojenský materiál a k výbuchu tedy nemělo dojít na území Česka,“ řekl už před třemi lety Pavel Zeman, tehdejší nejvyšší státní zástupce.

Podle informací Seznam Zpráv se tahle možnost postupně zdála detektivům jako nejpravděpodobnější. Znamenalo by to, že agentům příprava částečně selhala: Například, že možné výbušné zařízení spustilo předčasně. Tedy ještě v českém skladu a nikoli o týdny či měsíce později, když už by byl vojenský materiál za hranicemi.

Stále také zůstává nevyjasněné, proč došlo ke dvěma výbuchům. První se odehrál v polovině října, druhý sklad vyletěl do povětří začátkem prosince.

Doporučované