Hlavní obsah

Německý velvyslanec v Rusku se nezúčastní Putinovy inaugurace. Míří do Berlína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: kremlin.ru

Německo nebude zastoupeno na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina (na snímku).

Německo dočasně stáhlo svého velvyslance v Rusku zpět do Berlína ke konzultacím. Zdůvodňuje to zjištěním, že ruská skupina APT28 podnikla v posledních dvou letech několik kybernetických útoků na území Evropské unie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Moskva měla podle Berlína v posledních dvou letech podniknout kybernetické útoky na německé obranné a letecké společnosti. Kreml měl zároveň špehovat i vládnoucí sociální demokraty, píše agentura Reuters. Z toho důvodu Německo stáhlo svého velvyslance v Rusku. „Ministr zahraničí odvolal velvyslance Alexandera Grafa Lambsdorffa do Berlína ke konzultacím,“ sdělil v pondělí mluvčí německého ministerstva zahraničí.

Německo přisoudilo kybernetickou špionážní kampaň skupině APT28, která je napojena na moskevskou vojenskou rozvědku GRU. Skupina APT28 – známá také jako „Fancy Bear“ – podle německých úřadů využila „skulinu“ v aplikaci Microsoft Outlook, aby se dostala do e-mailových účtů.

Lambsdorff zůstane v Berlíně po dobu jednoho týdne, než se vrátí do Moskvy, dodal mluvčí. Německo proto nebude zastoupeno na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina na jeho další šestileté funkční období. Putinovy inaugurace se neúčastní ani český diplomat. Například Francie ale bude na slavnostní ceremonii zastoupena svým velvyslancem.

Znepokojení v Evropě kvůli podezřením z útoků ruských hackerů a špionů roste od invaze Moskvy na Ukrajinu v roce 2022 a v době před volbami do Evropského parlamentu. Kybernetické útoky zasáhly i další země včetně České republiky, Litvy, Polska, Slovenska a Švédska.

Doporučované