Hlavní obsah

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Končící český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka.

aktualizováno •

Odvolání Vítězslava Pivoňky se skloňovalo delší dobu. Nahradit by ho mohl diplomat a bývalý náměstek na Ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl dnes v diskuzním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz ČTK doplnilo, že Pivoňka skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.

„Na novém velvyslanci intenzivně pracujeme. Současný pan velvyslanec byl už odvolán. Věřím, že nový velvyslanec ČR se jednoho dne objeví,“ řekl Lipavský na Nově.

Na sociální síti X ještě ministr Lipavský napsal, že zástupce české ambasády na inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina příští týden nepůjde.

„Současné vztahy Česka s Ruskem neodpovídají tomu, aby se zástupce naší ambasády účastnil úterní inaugurace ruského prezidenta,“ uvedl Lipavský.

Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno ministr komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé.

Seznam Zprávy loni začátkem listopadu informovaly, že se rodí dohoda, podle níž by měl na exponovaný post usednout Daniel Koštoval. Ten v minulosti působil v Černínském paláci, později byl náměstkem ministra obrany, momentálně působí jako bezpečnostní výzkumník v CEVRO Institutu, který je personálně propojený s ODS.

O tom, zda při nynější ruské vojenské agresi na Ukrajině mít velvyslance v Moskvě, debatují ústavní činitelé delší dobu. Prezident Petr Pavel koncem března uvedl, že jde o záležitost mezi Ministerstvem zahraničí, vládou a Hradem.

„Dlouhodobě vnímám důležitost toho mít i v Rusku zastoupení na úrovni velvyslance. Otázkou je, zda zrovna v tuto dobu je pro to vhodná situace,“ řekl prezident.

Vztahy mezi Prahou a Moskvou jsou napjaté přinejmenším od zjištění, že ruská tajná služba GRU stojí za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. K jejich dalšímu zhoršení přispěla i česká podpora Ukrajiny, kterou Rusko předloni v únoru napadlo.

Doporučované