Hlavní obsah

Politik AfD zabředl v čínské špionážní aféře, i tak zůstává lídrem kandidátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Sebastian Kahnert/dpa, Profimedia.cz

Přesně ví, co chtějí jeho posluchači slyšet, psala kdysi o Maximilianu Krahovi německá média. Teď se o politikovi mluví kvůli podezřelým vazbám na Čínu i Rusko.

Reklama

aktualizováno •

Asistent lídra německé AfD pro evropské volby Maximiliana Kraha byl zatčen kvůli podezření ze špionáže pro Peking. O Krahovi se v souvislosti se snahou Číny posílit vliv mluví dlouho. Politik se brání i podezření z vazeb na Rusko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V červnových volbách do Evropského parlamentu budou smět v Německu vůbec poprvé hlasovat lidé už od 16 let. Politické strany proto s ještě větší naléhavostí než jinde hledají cesty, jak oslovit generaci Z, jejíž někteří příslušníci mohou být z tradičních motivů kampaní unavení.

I z Maximiliana Kraha, europoslance a lídra Alternativy pro Německo (AfD) pro nadcházející volby, v nichž strana pomýšlí na druhé místo, se tak stala hvězda sociální sítě TikTok. Krajně pravicový politik v krátkých videích varuje příznivce, že jejich „matka bude chudá, až zestárne“ nebo že „vláda vás nenávidí“.

Vedle jasně politických prohlášení se ale sedmačtyřicetiletý otec osmi dětí, které má s více ženami, pasoval také do role experta na lásku a dává mladým mužům rady do života.

„Každý třetí mladý muž ještě nikdy neměl přítelkyni. Patříš k nim? Nedívej se na porno, nevol zelené, jdi ven na čerstvý vzduch, stůj za svým, buď sebevědomý a dívej se kupředu,“ radil právník a politik původem z východoněmeckého regionu Horní Lužice.

Dařilo se mu. Jeho klipy často sbíraly přes milion zhlédnutí. AfD podle analýzy zpracované pro německou veřejnoprávní stanici ZDF oslovila na TikToku desetkrát víc lidí než jiné strany. Podobný úspěch ostatně mají na síti i další krajně pravicoví politici a z pohledu odborníků není překvapením, že bodují hlavně u mužů.

Protesty proti AfD

Seznam Zprávy v lednu vyrazily do Saska na reportáž z jedné ze série demonstrací proti krajní pravici. Protesty odstartovala schůzka krajní pravice v Postupimi, na které se probíral nápad na nucené deportace cizinců i Němců s přistěhovaleckými kořeny.

Krahovu tiktokovou jízdu ale koncem března zastavila sama sociální síť. Omezila dosah jeho příspěvků tak, aby je viděli jen lidé, kteří ho přímo sledují. Krah totiž opakovaně porušoval její pravidla, když šířil různé konspirace, jako například teorii velké výměny, podle níž existuje velký plán na nahrazení bělošské populace jinými rasami.

Ironií je, že proti Krahovi zasáhl právě TikTok. Síť vlastní čínská firma a jak v Evropské unii, tak ve Spojených státech se musí zpovídat z podezření, že je pod vlivem vlády v Pekingu, která by ho mohla zneužít pro špionáž. Společnost taková obvinění odmítá.

Čínský případ s vysokou výbušností

Krahovo jméno se přitom v Německu už dlouho skloňuje v souvislosti se snahami Číny o rozšiřování vlivu. A ze stejného důvodu se teď Krah stal aktérem skandálu, který deník Die Welt označil za případ „s nejvyšší politickou výbušností“.

V úterý policie zatkla Krahova spolupracovníka s čínským a německým občanstvím Jiana Guo kvůli podezření ze špionáže ve prospěch Pekingu. Asistent měl čínskému režimu poskytovat informace z Evropského parlamentu, ale také pro čínskou rozvědku špehovat čínské opoziční aktivisty v Německu (více zde).

Krah označil obvinění vznesená vůči svému asistentovi za „vážná“. „Pokud se ta tvrzení prokážou, vyústí to v okamžité ukončení pracovního poměru (podezřelého),“ citovala Krahova slova německá stanice Deutsche Welle (DW). Peking obvinění označil za kampaň usilující o pošpinění Číny.

Poslanecký asistent Jian Guo se dostal poprvé do centra pozornosti v dubnu loňského roku, když maďarský server The European Conservative upozornil na obavy některých lidí v Evropském parlamentu spojené s jeho vazbami a skutečnými motivy.

Podezření vyvolával jeho „agresivní“ lobbing ve prospěch Čínské komunistické strany, časté návštěvy sídla europoslanců s neznámými čínskými delegacemi, ale i jeho na asistenta poměrně vysoký věk (43) a špatná němčina a angličtina.

„Nikdo si vážně nemyslí, že je tady proto, aby dosahoval cílů AfD,“ řekl tehdy serveru další europoslanec AfD Nicolaus Fest. Vyslovil domněnku, že Jian Guo nemá v Evropském parlamentu příliš vysoký příjem, a je proto možná placený z dalších zdrojů.

V říjnu pak německý server T-online poukázal na to, že Krah v roce 2019 s Jianem cestoval do Číny. Scházel se tam s představiteli Mezinárodního oddělení Ústředního výboru Komunistické strany Číny, který fakticky funguje jako tajná služba a sbírá kontakty na zahraniční politiky.

Jian údajně Kraha také prosadil coby řečníka na prestižních konferencích v Číně. Podle webu Krah pomohl vytvořit německo-čínskou lobbistickou síť, do které tekly také čínské peníze. V Evropě podporoval například zájmy čínské technologické firmy Huawei.

Europoslanec se bránil, že není ve střetu zájmů. Krah nicméně už léta platí za propagátora úzkých vztahů mezi Západem a Čínou. Zároveň zpochybňoval různá obvinění, kterým vláda v Pekingu čelí, například pracovní tábory pro Ujgury označil za protičínskou propagandu. Byl i oblíbeným respondentem čínských státních médií.

I tak ve středu partaj rozhodla, že Krah povede tuto pravicově populistickou stranu do červnových voleb do Evropského parlamentu. „Jsem a zůstávám jedničkou kandidátky AfD pro eurovolby,“ řekl podle ČTK po schůzce s vedením strany Krah.

Nadaný rétor s vazbami na Rusko

Europoslance AfD aktuálně čeká v Bruselu disciplinární řízení i kvůli dalšímu skandálu, píše evropský server Politico s odvoláním na svůj zdroj z Evropského parlamentu.

Jde o nedávné zjištění, že Kraha během prosincové cesty do Spojených států vyslýchala FBI. Američtí vyšetřovatelé se zajímali o jeho kontakty na bývalého ukrajinského politika Oleha Vološyna, který pracuje pro Rusko a figuruje na americkém sankčním seznamu. Krah výslech potvrdil, ale odmítl podezření, že by přijímal z Ruska peníze (více zde).

Krah patří rovněž mezi politiky, kteří poskytovali rozhovory proruskému propagandistickému portálu Voice of Europe, na jehož aktivity poukázala česká BIS. Tato aféra zasáhla zejména Krahova stranického kolegu, německého europoslance českého původu Petra Bystroně.

Německý deník Tagesspiegel nicméně poukázal na to, že Kraha s portálem Voice of Europe spojuje jméno jednoho z jeho bývalých asistentů. Guillaume Pradoura ke Krahovi přešel od francouzského Národního sdružení Marine Le Penové, odkud ho vyhodili kvůli antisemitskému snímku. Podle listu má úzké vazby právě na Voice of Europe.

Voice of Europe

Evropské úřady prověřují zjištění českých zpravodajských služeb, které oznámily odhalení ruské vlivové operace. V centru podezření je server Voice of Europe. Podrobnosti v podcastu 5:59 popsal novinář, který se jeho fungováním zabýval už loni.

Krah je uvnitř AfD považovaný za blízkého spojence durynského lídra strany Björna Höckeho, kterého kvůli extremistickým názorům monitoruje německá kontrarozvědka.

Týdeník Die Zeit Kraha už před lety popisoval jako nadaného rétora, který přesně ví, co chtějí jeho podporovatelé z různých vrstev slyšet. Časopis Spiegel pak Krahovi loni po stranické konferenci v Magdeburgu věnoval značnou část textu, v němž popisoval, jak se AfD neustále posouvá k extremismu.

Europoslanec mimo jiné na sjezdu označil za velkou inspiraci bulharského ultranacionalistu Kostadina Kostadinova, jednoho z hostů, který mluví o menšinách, jako jsou Romové, jako o „parazitech“. Krah také otevřeně vyzval spolustraníky, aby se zdrželi umírněnosti.

V projevu akcentoval tradiční témata krajně pravicových a populistických stran v Evropě. Podle něj vláda utrácí příliš mnoho peněz na pomoc Ukrajině, klima, genderovou politiku i migraci.

Ostatně migrační krize, kterou Evropa řešila na přelomu let 2015 a 2016, měla výrazný vliv na jeho kariéru. Právě v té době Krah „zběhl“ od křesťanských demokratů tehdejší kancléřky Angely Merkelové, jejichž členem byl i jeho otec, a zakotvil v AfD.

Reklama

Doporučované