Hlavní obsah

Evropská komise zakázala zaměstnancům TikTok

Foto: Profimedia.cz

Bezmála 125 milionů obyvatel EU měsíčně navštíví TikTok.

Reklama

Evropská komise zakázala svým zaměstnancům přístup k sociální síti TikTok na pracovních zařízeních, ale také na soukromých, které zaměstnanci používají k práci.

Článek

Zákaz se bude týkat bezmála 32 tisíc zaměstnanců Evropské komise. Hlavním cílem je zvýšit úroveň bezpečnosti před kybernetickými hrozbami. K podobnému opatření sáhly například Spojené státy.

Jde o reakci na rostoucí obavy z toho, že by uživatelská data mohla posloužit čínské špionáži.

Správní rada Komise o tom zaměstnance informovala ve čtvrtek skrze e-mail.

„Hlavní motivací bylo zvýšit kyberbezpečnost a chránit citlivá data Evropské komise,“ uvedla správní rada v e-mailu adresovaném svým úředníkům, o jehož znění jako první informoval server Euractiv.

Opatření se týká všech úředníků a všech zařízení, ať už pracovních, nebo soukromých. TikTok musí být odstraněn do 15. března. Po uplynutí této lhůty bude všem, kteří tak neučinili, odepřen přístup k pracovním webům a aplikacím, jako je e-mailová schránka nebo Skype.

Bezpečnostní riziko, nebo nepochopení?

Podle společnosti je rozhodnutí Komise založené na zásadním nepochopení. Mluvčí sdělil webu Politico, že vedení sociální sítě překvapilo, že je EK přímo nekontaktovala ani nenabídla vysvětlení.

„Ihned jsme kontaktovali Evropskou komisi, abychom jim vysvětlili, jakým způsobem chráníme soukromé informace bezmála 125 milionu lidí v celé EU,“ řekl pro server Euractiv mluvčí sociální sítě TikTok.

Společnost trvá na tom, že funguje na stejném principu jako ostatní sociální sítě.

V minulém roce však společnost potvrdila, že je možné získat přístup k datům evropských uživatelů z Číny.

Jde o první případ, kdy instituce EU zakázala užívání mobilní aplikace svým zaměstnancům. Podle mluvčích Komise Erica Mamera a Sonji Gospodinové je zákaz výsledkem pečlivé analýzy. Serveru Politico nicméně odmítli sdělit informace o tom, proč vedení EK došlo k tomu, že aplikace představuje bezpečnostní riziko.

Uvedli však, že je zákaz pod neustálým přezkumem a může dojít k jeho přehodnocení.

Ostatní evropské orgány jako Evropský parlament a Evropská rada budou Komisi pravděpodobně v zákazu následovat. Oficiální stanovisko však prozatím nezveřejnili.

„Technologické oddělení Evropského parlamentu monitoruje možné úniky dat spojené s TikTokem,“ řekl webu Politico mluvčí Evropského parlamentu.

Už několik měsíců je Evropská unie ve svém postoji k TikToku kritičtější. Během první návštěvy zástupců sociální sítě v Bruselu, je EK varovala, aby respektovali evropské zákony. Podle jejích představitelů stojí před sociální sítí dlouhá cesta, aby opět získala důvěru EU.

Proti TikToku bojují i v jiných zemích

Jedinou unijní zemí, která sáhla k omezení fungování sociální sítě, je Nizozemsko. Tamní úřady doporučily svým veřejným činitelům omezené používání sítě.

Nizozemská vládní koalice chce jít v zákazu ještě dál a značně ho zpřísnit.

Nizozemské zpravodajské služby byly pověřeny, aby vyhodnotily, jak velké riziko pro vládu síť představuje.

Dalším země EU ke konkrétním krokům prozatím nepřistoupily.

V prosinci francouzský prezident Emmanuel Macron obvinil síť z toho, že slouží jako zdroj ruských dezinformací. Svými slovy ji popsal jako „klamně nevinnou“.

Dříve v minulém roce britský parlament odstranil svůj účet na síti z obavy, že by mohla uniknout citlivá data. Poslankyně parlamentu Alicia Kearns, která je zároveň předsedkyní výboru pro zahraniční záležitosti, v rozhovoru pro SkyNews doporučila britským občanům, aby z bezpečnostních důvodů aplikaci ze svých mobilních zařízení odstranili.

Americká vláda zakázala používání TikToku na svých zařízeních minulý rok kvůli obavám z ohrožení národní bezpečnosti.

Růst TikToku byl v posledních letech rapidní. Jako první sociální síť, která nespadá pod společnost Meta, dosáhl na tři miliardy stažení.

Reklama

Doporučované