Hlavní obsah

TikTok i přes zákaz dál zveřejňuje ruská videa

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Pro ruské uživatele přitom v reakci na invazi na Ukrajinu platí zákaz. Výzkumníci z Tracking Exposed nicméně uvádí, že některé profily mají výjimku.

Článek

Na čínskou sociální síť TikTok mají podle oficiálních pravidel přijatých v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu ruští uživatelé zákaz zveřejňování nového obsahu a sledování domácí i mezinárodní produkce videí. Podle výzkumné skupiny Tracking Exposed se tak nicméně neděje. V aplikaci je tak nadále možné sledovat a propagovat ruský obsah z ověřených účtů, který mohou sledovat uživatelé v Rusku i v Evropě.

Podle výzkumníků jsou sice videa nepřístupná na domovských stránkách jednotlivých profilů, nicméně v sekci, kde aplikace svůj obsah uživatelům navrhuje na základě algoritmu, videa, včetně těch nových, přístupná jsou. Podle nich je tak i přes zákaz stále možné sledovat videa například kremelského kanálu Sputnik.

TikTok čelí kritice i kvůli nebezpečné výzvě

Britskou veřejností otřásl případ zesnulého Archieho Battersbeeho. Jeho rodiče tvrdí, že chlapec původně zkolaboval a následně upadl do kómatu kvůli výzvě ke škrcení šířené na síti TikTok.

„Našli jsme šest nebo sedm (těchto účtů), ale pravděpodobně jich bude víc,“ uvedl k existenci ruských státem kontrolovaných médií vedoucí výzkumu Salvatore Romano. Konkrétní důvod, proč k tomuto kroku TiTok přistoupil, nezná, jak uvedl pro server Euronews.

Domnívá se ale, že motivací stálé přítomnosti videí na síti může být udržení ruských uživatelů na TikToku co nejdéle. „Aby trh úplně neztratili, pravděpodobně se snaží vrátit některé funkce a obsah, aniž by to bylo zjevně v rozporu s ruským zákonem o falešných zprávách,“ vysvětluje Romano.

Vědci se zaměřovali na sledování dění na ruském TikToku v období května až července 2022. Na TikTok, který sledují místní, se připojovali přes ruské IP adresy, uvádí server The Wired.

I přes oficiální zákaz je na ruském TikToku možné stejným způsobem sledovat zveřejněné příspěvky například i britského veřejnoprávního média BBC, uvádí výzkumníci.

Reklama

Doporučované