Hlavní obsah

Izraelská armáda uvedla, že její jednotky bojují na východě Rafáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z Rafahu. Video: twitter/idfonline

 
aktualizováno •

Izrael má pod kontrolou palestinskou část hraničního přechodu Rafáh, který spojuje Pásmo Gazy s Egyptem. Hraniční přechod je kvůli tomu zavřený.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v jižní části Pásma Gazy. Podle ní byla z oblasti bojů evakuována většina obyvatelstva, napsala agentura Reuters.

O něco dříve vojáci potvrdili, že mají pod kontrolou palestinskou část hraničního přechodu Rafáh, který spojuje Pásmo Gazy s Egyptem. Hraniční přechod je kvůli tomu zavřený, sdělila jeho správa agentuře Reuters. Agentura AFP napsala, že dál pokračovaly izraelské údery, podle palestinských úřadů ovládaných hnutím Hamás zemřeli v jejich důsledku další lidé.

Již během noci izraelská média informovala, že podle záběrů ze sociálních sítí jsou izraelské tanky na palestinské straně hraničního přechodu Rafáh, který je jedním z hlavních vstupních bodů pro humanitární pomoc do Pásma Gazy. Podle serveru Haarec izraelská armáda dnes ráno tuto informaci potvrdila. Pozastavení provozu hraničního přechodu, a tudíž přerušení dodávek humanitární pomoci, potvrdily agentuře Reuters kromě palestinských úřadů i tři zdroje z humanitárních organizací.

V oblasti města Rafáh, kde nalezly útočiště stovky tisíc lidí z jiných částí Pásma Gazy, pokračovaly podle agentury AFP v noci izraelské letecké a dělostřelecké údery. Palestinské úřady mluví o řadě mrtvých, jedna z místních nemocnic uvedla, že eviduje 11 obětí.

V pondělí izraelská armáda vyzvala k evakuaci lidi z části Rafáhu. Armáda se zřejmě připravuje na pozemní operaci v aglomeraci, kde na malém území žije na 1,2 milionu lidí. Izraelští vládní představitelé tvrdí, že bez pozemní invaze v Rafáhu nelze dosáhnout cíle izraelské ofenzivy, a sice zničení zbývající vojenské infrastruktury palestinského hnutí Hamás. Před ofenzivou Izrael varují Spojené státy i další spojenci. Jednání o příměří, zprostředkovávaná především Egyptem a Katarem, zatím k výsledku nevedla, byť v pondělí večer Hamás souhlasil s návrhem, vypracovaným Káhirou. Izrael plán studuje, vyjádření jeho představitelů pro média však byla v pondělí večer skeptická.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy začala loni v říjnu v reakci na teroristický útok palestinského hnutí Hamás a jeho spojenců, při kterém na izraelském území zemřelo na 1200 lidí. Podle palestinských úřadů v Pásmu Gazy v souvislosti s boji zemřelo přes 34 700 lidí.

Plánovaná ofenziva

Izrael tvrdí, že bez pozemní ofenzivy do města Rafah je skutečná porážka teroristů z Hamásu nemožná. Spojené státy, evropské země i humanitární organizace se však bojí, že útok skončí masakrem civilistů.

Doporučované