Hlavní obsah

Zaplaťte nám škodu za exekutora. Stát řeší první žádost o odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Exekutor Igor Ivanko v doprovodu policistů krátce po svém obvinění z trestného činu zneužití pravomoci.

Exekutor dluží desítky milionů korun, které pro firmy vybral za vymáhané pohledávky. Teď se na stát obrátila největší zdravotní pojišťovna VZP a chce, aby ji odškodnil za činy stíhaného exekutora Igora Ivanka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stíhání exekutora Igora Ivanka, který je obviněn z toho, že jeho úřad systematicky nevyplácel peníze od dlužníků, má dopady i na firmy, pro které pracoval.

Ministerstvo spravedlnosti dostalo první žádost, podle které největší tuzemská zdravotní pojišťovna požaduje, aby jí stál zaplatil škodu ve výši 10,9 milionu. Jde o částku, kterou Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) dosud Ivankův úřad nevyplatil.

„V průběhu měsíce dubna byla na Ministerstvo spravedlnosti odeslána opakovaná žádost o uplatnění nároku na náhradu škody. Ministerstvo spravedlnosti by mělo rozhodnout ve lhůtě šesti měsíců o tom, zda vzniklou škodu uhradí,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka potvrdil, že zmíněnou žádost dostali. „Žádost VZP o náhradu škody spojené s činností exekutora Igora Ivanka ministerstvo eviduje a zahájilo prověřování,“ napsal Řepka. Doplnil, že podobnou žádost v této souvislosti ještě nedostali. Ivanko, který byl před několika dny propuštěn z vazby, se k případu nevyjádřil. Nebral telefon a nereagoval ani na zaslané dotazy.

Podobně jako VZP budou situaci řešit nejspíše i další, kterým Ivanko nezaplatil peníze. Jedním z nich je advokát Aleš Rozehnal. Ten Seznam Zprávám řekl, že mu Ivanko dluží zhruba 16 milionů. „Chci to řešit podobným způsobem,“ uvedl Rozehnal.

Exekutor Ivanko dluží jednotky milionů korun také energetickému gigantu ČEZ, kterému však podle jeho mluvčího Romana Gazdíka peníze splatí. Z toho důvodu po něm firma v současné době nebude žádat náhradu škody.

Zmíněná žádost není jediným krokem, který vedení VZP v současné době udělalo. Navíc se obrací na soudy, aby úřadu Igora Ivanka odebral zbylé případy, které pro tuto zdravotní pojišťovnu dosud nevyřešil.

Hromadnou žádost, ve které jde o stovky případů, podala VZP například k Obvodnímu soudu pro Prahu 3. „Důvodem navržené změny exekutora je předně nevyplacené plnění, nesoučinnost a ztráta důvěry v souvislosti s vymáháním pohledávek,“ zdůvodnila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 3 Miroslava Sixtová.

Doplnila, že VZP tento soud již vyhověl. V usnesení soud například napsal, že se pojišťovna snažila řadu let problémy s Ivankem řešit. „Oprávněná (VZP ČR) prokázala, že se od roku 2017 snažila o smírné vyřešení problémů a vyčerpala všechny prostředky k nápravě vad exekučního řízení,“ citovala mluvčí VZP Viktorie Plívová z usnesení soudu.

Nově tak podle Sixtové bude případy VZP po Ivankovi řešit kladenská exekutorka Andrea Říhová.

Ivanko je však nejen podezřelý z toho, že systematicky nevyplácel peníze získané od dlužníků. Stíhán je také proto, že tyto finanční prostředky neodděloval od svých vlastních příjmů. Na trestné činy, z nichž je obviněn, je v případě odsouzení trestní sazba od pěti do dvanácti let vězení.

Navíc Ivankovi policie zajistila také jeho pozemky. Více než 6,5 hektaru půdy u Mokrovrat na Příbramsku mu přitom stihli policisté zablokovat jen krátce před tím, než Ivanko tento majetek zastavil. A to firmě Seminole Corp, od které si předtím půjčil částku v jednotkách milionů korun.

Doporučované