Hlavní obsah

Zmizeli, ale jejich případ policie vyřešila. Po tisících dalších nikdo nepátrá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AP Photo/Karen Castaneda, Profimedia.cz

Trojice surfařů přišla o život během roadtripu po mexickém pobřeží.

Případ tří zavražděných turistů v Mexiku z minulého týdne znovu ukázal na jeden z tamních závažných problémů: Přibývá lidí, kteří se pohřešují. Většinou po nich navíc nikdo nepátrá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Měl to být roadtrip jejich života. Australští bratři Callum a Jake Robinsonovi a jejich americký přítel Jack Carter Rhoade před časem plánovali vydat se ze surfařské komunity v přístavu Ensenada na severozápadě Mexika do dalšího města na pacifickém pobřeží Rosarito. Cestou hodlali především kempovat a surfovat, píše britská BBC.

Místo toho ale zmizeli. Nejdříve se odmlčeli na sociálních sítích. Pak neodpovídali na zprávy a hovory. Nakonec nedorazili ani do jednoho z objednaných ubytování Airbnb. Právě to matku bratrů Robinsonových vedlo k tomu, že po synech začala pátrat.

Minulou neděli našly mexické úřady jejich ostatky ve studni jen několik kilometrů od místa, kde přespávali. Nedaleko se pak našlo i jejich ohořelé auto. Trojici někdo zastřelil ranou do hlavy.

Tragický osud trojice mladých mužů již několik dnů plní přední strany světových médií. V samotném Mexiku přitom nejde o ojedinělý případ. Podle tamních úřadů se po celé zemi pohřešují tisíce lidí. Rodiny často ani nemají vyhlídku, že se jejich blízké někdy podaří vypátrat a potrestat viníky.

Systematický problém

Předloni Mexiko překročilo hranici 100 tisíc lidí, kteří se od roku 1964 napříč celou zemí pohřešují. Vyřešit se přitom daří jen minimum. Například jen 35 případů zmizení došlo až do fáze odsouzení pachatelů, jak uvádí data OSN (ke květnu 2022) s odkazem na Vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

U drtivé většiny případů nebylo známo datum zmizení a přibližně 97 procent případů se odehrálo po prosinci 2006. Tehdy prezident Felipe Calderon vyhlásil válku drogovým gangům a poslal proti nim armádu. Boj byl ale zatím neúspěšný a nárůst kriminality a násilí otřásá zemí dodnes, jak uvádí agentura Reuters.

V roce 2023 Výbor OSN pro násilná zmizení uvedl, že počet evidovaných zmizení vystoupal na 111 896. Nejsou do nich přitom započítány případy, kdy se následně oběti našly mrtvé. Reálná čísla tak mohou být ještě vyšší.

Kartely v Mexiku

Vědecká studie ukázala, že drogové kartely v Mexiku zaměstnávají na 175 tisíc lidí, což z nich dělá pátého největšího zaměstnavatele na trhu. Cesta k jejich poražení vede přes omezení jejich náborových aktivit.

Násilí v Mexiku

Podle OSN případů pohřešovaných osob v Mexiku narůstá v souvislosti s pokračujícím násilím drogových gangů a nedostatečně účinným vyšetřováním.

Podobné faktory pro americký deník The New York Times zmínila také Renata Demichelisová, ředitelka lidskoprávní organizace Elementa DDHH operující ve státě Baja California. Podle ní konkrétně v tomto státě počet případů zmizení „exponenciálně narůstá“. Přispívají k tomu obchod s drogami, vnitřní vysídlení, migrace a genderové násilí.

BBC zase v souvislosti s organizovaným zločinem v Mexiku uvádí, že zde drogové kartely vedou územní válku o trasy pašování drog a obchodování s lidmi směrem na sever. Naopak na jih se přesouvají nelegální zbraně. „Pro kartely, které operují podél hranice, je to celé mnohamiliardový průmysl a cizinci se v Mexiku mnohokrát dostali do křížku s organizovaným zločinem,“ píše britské veřejnoprávní médium.

Trojice surfařů, byť zemřela násilnou smrtí, se podle generální prokurátorky Marii Eleny Andrade Ramirézové nestala obětí organizovaného zločinu, píše NYT. „Zdá se, že k této agresi došlo nepředvídatelným a náhodným způsobem,“ prohlásila.

Pachatelé na trojici zřejmě zaútočili, když se jim snažili ukrást auto. „Využili toho, když viděli vozidlo na volném prostranství, na odlehlém místě, kde věděli, že nejsou žádní svědci,“ uvedla prokurátorka dále k incidentu.

Surfaři se zřejmě bránili, což se jim podle dostupných informací stalo osudným.

Dvojí metr?

Případ vyvolal zděšení v surfařské komunitě v Ensenadě, jen stát Baja California v současnosti eviduje přes 17 300 aktivních vyšetřování pohřešovaných lidí, uvádí dále Elementa DDHH.

Mnohdy ale není jasné, zda se podařilo pohřešované najít, zda se stali oběťmi trestného činu, nebo zda byl někdo zatčen. U některých případů dokonce chybí i základní informace pro zahájení pátrání. Federální a státní úředníci v Mexiku mají nicméně tendenci tvrdit, že míra násilí klesla, i když oficiální údaje jsou v rozporu, píše dále NYT.

Prokurátorka Ramirézová na otázku novinářů, čím to, že se zmizení tří cizinců podařilo vyšetřit tak rychle (včetně dopadení podezřelých), zatímco mnoho případů místních nikoliv, reagovala, že to není ve všech případech možné.

Že se podařilo těla tří surfařů najít, vnímá pozitivně i 60letá Adriana Morenová.„Jsem moc ráda, že je našli takhle rychle,“ uvedla. Má ale smíšené pocity, jelikož sama už dlouho pohřešuje syna.

Jeho a další dva pracovníky unesli ve státě Coahuila v roce 2009. „Patnáct let po zmizení mého chlapce se nic neděje… Mám pocit, že pohřešovaní lidé se řadí do různých úrovní důležitosti,“ citovaly ji NYT.

Doporučované