Hlavní obsah

Texas vysychá a vinu hází na Mexiko. To ale řeší stejný problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Posílat do Spojených států vodu z řeky Rio Grande nařizuje Mexiku dohoda z roku 1944. Ilustrační fotografie.

Reklama

Kvůli suchu se mezi Mexikem a Spojenými státy otevírá zapadlý spor o dodávky vody. Američtí zemědělci si stěžují na nedostatečné zavlažování, Mexiko ale namítá, že sucho trápí i jeho obyvatele.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zemědělci v Texasu varují, že úroda citrusů a cukrové třtiny bude katastrofální. Na vině je především sucho, kvůli kterému váznou i mexické dodávky vody do Spojených států. Smlouvu o dodávkách vody, která americkým zemědělcům už desítky let zajišťuje důležité zavlažování, uzavřely země roku 1944, informuje agentura Reuters.

Dohoda o rozdělení společných vodních zdrojů říká, že Mexiko má posílat do Spojených států v pětiletém cyklu 1,75 milionu akrových stop vody z řeky Rio Grande (jedna akrová stopa je přibližně 1233,5 metru krychlového, pozn. red.). Podle údajů Mezinárodní komise pro hraniční a vodní politiku (IBWC), která na smlouvu dohlíží, však Mexiko poslalo ve čtvrtém roce pouze 30 procent očekávaných dodávek. Jde o nejnižší množství ze všech čtyřletých nebo pětiletých cyklů od roku 1992.

Pro texaské pěstitele cukrové třtiny jsou vyhlídky na letošní sezonu „naprosto zoufalé“, řekl Sean Brashear, prezident a generální ředitel společnosti Rio Grande Valley Sugar Growers. Kvůli nepříznivým podmínkám byla nucena uzavřít poslední texaský cukrovar, který fungoval 51 let, což zřejmě ještě podpoří rostoucí ceny sladidla v USA.

„Chybějící voda má dopad nejen na zemědělce, ale i na zaměstnanost občanů v naší komunitě,“ řekla agentuře Reuters Monica De La Cruzová, americká zastupitelka z Texasu. Manuel Morales, tajemník mexické sekce IBWC, argumentoval, že Mexiko se snaží plnit své závazky, ale že nedostatek vody je způsoben změnou klimatu a smlouva poskytuje více času na dodávky vody v případě mimořádného sucha.

Podle mexického národního vodohospodářského úřadu Conagua se sucho ještě zhoršilo a je nejhorší od roku 2011. Někteří obyvatelé protestovali v Mexico City poté, co byli několik týdnů bez tekoucí vody. „Nejde o to, že by to postihlo pouze uživatele na americké straně, důsledky tohoto nedostatku pociťujeme i my v Mexiku,“ vysvětlil Morales.

Reklama

Související témata:

Doporučované