Hlavní obsah

Volby v Mexiku si vyžádaly další dva zabité kandidáty. Mrtvých už je sedmnáct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek mexické policejní jednotky.

Reklama

V Mexiku stoupá počet vražd kandidátů před nadcházejícími volbami. Drogové kartely se totiž snaží ovládnout výsledky voleb prostřednictvím atentátů a zastrašování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mexická policie vyšetřuje další dvě vraždy kandidátů v místních volbách, které se mají konat 2. června. Počet mrtvých uchazečů se tak zvýšil už na sedmnáct. Nadcházející volby se tak stávají nejnásilnějším svátkem demokracie v historii země, informuje agentura AP.

Jeden kandidát byl v pátek zabit v severomexickém pohraničním státě Tamaulipas, který se dlouhodobě zmítá mezi válkami drogových gangů. Noé Ramos Ferretiz kandidoval za koalici opoziční Strany národní akce a Institucionální revoluční strany, která v Mexiku vládla do roku 2000. Ucházel se o znovuzvolení do funkce starosty města Ciudad Mante.

Prokuratura v Tamaulipas odmítla k Ferretizově smrti poskytnout bližší informace. Místní média uvedla, že byl pobodán, a zveřejnila fotografie, na nichž je vidět zkrvavené tělo ležící na chodníku.

Druhý kandidát zemřel v jižním státě Oaxaca. Policie se k jeho tělu dostala den po případu z Tamaulipas. Alberto García kandidoval na starostu města San José Independencia v Oaxace. Prokuratura státu Oaxaca uvedla, že García byl zřejmě ubitý k smrti na ostrově v městské nádrži. I zde působí drogové kartely.

Mexické drogové kartely se často zaměřují na atentáty na starosty a lidi kandidující do těchto funkcí. Snaží se tak ovládnout místní policii a vylákat peníze od obecních samospráv. Tuto taktiku přiznal i prezident Andrés Manuel López Obrador začátkem dubna. Podle něj drogové kartely často intervenují do voleb, buď tím, že postaví vlastního kandidáta, nebo eliminují potenciální konkurenty.

„Uzavřou mezi sebou dohodu a řeknou: ‚Tenhle člověk bude starostou a nechceme, aby se někdo jiný přihlásil ke kandidatuře.‘ Každý, kdo se pak přihlásí, dobře ví, co se mu může stát,“ řekl prezident.

Drogová mafie má zřejmě prsty i ve vraždě starostky Berthy Gaytánové ze začátku dubna. Gaytánová byla smrtelně postřelena na ulici ve městě Celaya na severu centrálního státu Guanajuato, když zahájila svou kampaň za znovuzvolení.

Reklama

Související témata:

Doporučované