Hlavní obsah

Izrael znovuotevře přechod do Gazy, na hranicích čekají kamiony s pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Humanitární pomoc v Gaze (ilustrační foto).

„Kamiony s pomocí už přijíždějí na přechod. Po důkladné prohlídce budou vpuštěny do Gazy,“ uvedl izraelský úřad, který má na starosti palestinské civilní záležitosti. Od konce října fungoval jen přechod Rafah.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda dnes oznámila, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy. Uzavřen byl od neděle po útoku hnutí Hamás, které u něj zabilo čtyři izraelské vojáky. Nedaleký přechod Rafah, který je od loňského října hlavním místem vstupu humanitární pomoci pro civilisty ve válkou zničeném Pásmu Gazy a který v úterý obsadila izraelská armáda, zůstává zavřený, informuje agentura AP.

„Kamiony s pomocí už přijíždějí na přechod (Kerem Šalom). Po důkladné prohlídce budou vpuštěny do Gazy,“ uvedl úřad COGAT, který má na starosti palestinské civilní záležitosti a který spadá pod izraelské ministerstvo obrany. Na síti X také napsal, že otevřen je i přechod Erez na severu Pásma Gazy.

Přechod Kerem Šalom, který je na hranici Izraele a Pásma Gazy, Izrael pro humanitární pomoc do Gazy otevřel loni v prosinci. Mezinárodní společenství a charitativní organizace tehdy naléhaly, že dodávky potravin a léků pro civilisty jsou nedostatečné. Od konce října fungoval jen přechod Rafah.

Ofenziva v Rafahu

Většina obyvatel Pásma Gazy utekla před bombardováním do hraničního města Rafah. Teď se chystá Izrael udeřit i na něj.

Uplynulou neděli Izrael přechod Kerem Šalom uzavřel, když příslušníci palestinského hnutí Hamás ostřelovali izraelské vojáky u tohoto přechodu a čtyři z nich zabili.

V úterý izraelská armáda obsadila z palestinské strany přechod Rafah, který je na hranici s Egyptem a přes nějž se do Gazy dostávalo nejvíce humanitární pomoci, rovněž po kontrole izraelskými úřady. Podle AP tento přechod zůstává od úterý zavřený. Novináři AP uvedli, že dnes ráno slyšeli v oblasti sporadické exploze a střelbu.

Rafah je důležitý i proto, že se přes něj do Egypta dostávalo denně několik desítek zraněných, a také proto, že se do Gazy přes něj vozilo palivo. To je důležité pro generátory elektřiny, jejíž dodávky Izrael po teroristickém útoku Hamásu z loňského 7. října na jeho území zastavil, a také pro distribuci pomoci do Pásma Gazy.

Obsazením přechodu Rafah dostal Izrael pod kontrolu všechny přechody do Pásma Gazy poprvé od roku 2005, kdy se z tohoto území, rozlohou menšího než Praha a nyní s asi 2,3 milionu obyvatel, na základě mírových dohod stáhl. Dva roky nato se tam vlády násilím ujalo hnutí Hamás.

Izrael v noci na úterý zahájil pozemní operaci v části Rafahu, což je oblast, kam před boji od října utekl přes milion lidí z dalších částí Pásma Gazy. Ani ne den předtím, v pondělí ráno, izraelská armáda začala vyzývat civilisty ve východní části Rafahu, aby se evakuovali k pobřeží do oblasti Mavásí, která už je ale zcela zastavěná stany s uprchlíky, či do blízkého města Chán Júnis. To je ale zničeno dřívějším izraelským bombardováním.

Je to genocida?

V souvislosti se situací civilistů v Pásmu Gazy již dlouhodobě z úst vysoce postavených představitelů některých zemí nebo organizací padají na hlavu Izraele obvinění z genocidy. Je to namístě?

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Turk před časem pro Seznam Zprávy uvedl, že „OSN není v pozici, kdy by to posuzovala“. „Je to velmi komplexní věc… Případy jsou individuální a musí to rozhodnout soud… Dá se říci, že dochází k vážným porušením mezinárodního humanitárního práva. Ovšem zatím nedokážeme přesně ukázat, kdo nese odpovědnost. Z toho, co se děje civilistům, ale mám obavy,“ řekl. Celý rozhovor si přečtěte zde.

Izrael - kvůli obvinění z genocidy - u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) zažalovala Jižní Afrika. Tématu jsme se věnovali v článku zde. ICJ na konci ledna vyzval Izrael, aby okamžitě zabránil svým vojákům zabíjet palestinské civilisty a způsobovat jim vážnou fyzickou a mentální újmu.

Vyšetřování možného genocidního jednání ze strany Izraele nicméně podle právničky a expertky na mezinárodní právo Petry Ditrichové potrvá dlouho. „Genocida je považována za ‚zločin všech zločinů‘. K tomu, aby byl stát uznán za její spáchání, musel by ICJ prokázat, že došlo k naplnění definice požadované Úmluvou,“ uvedla v rozhovoru pro SZ.

Doporučované