Hlavní obsah

Ministr s nálepkou lobbisty za drahé volání a data končí, Sobotka už má náhradu

Studio Seznam: Jan Mládek komentuje své odvolání. A ve studiu aktuální politickou rošádu glosují reportéři Jindřich Šídlo a Václav Dolejší.

 

Reklama

Premiér navrhuje prezidentovi odvolání Jana Mládka. Ministra průmyslu kritizoval za jeho postoje, pokud jde o zlepšení situace zákazníků na trhu mobilních služeb.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí nečekaně oznámil, že navrhuje odvolání ministra průmyslu Jana Mládka.

Veřejně jej kritizoval za postoje, které Mládek zastával, pokud jde o zájmy zákazníků na trhu mobilních služeb.

Ministerský předseda ponese návrh na Mládkovo odvolání na Hrad ve čtvrtek. Jak se k němu postaví prezident Miloš Zeman, není zřejmé, ale ministr Mládek patří mezi jeho spojence.

Sám Mládek neskrýval lítost, že končí. Má za to, že ho ministerský předseda odvolal na zakladě rad svých PR manažerů, nikoli na základě reálných ekonomických dat.

Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že do rukou Miloše Zemana ponese i jméno Mládkova nástupce. Nikoho konkrétního nezmínil, ale favoritem je dosavadní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Studio Seznamu k návrhu premiéra Sobotky odvolat ministra průmyslu Jana Mládka.

„Jan Mládek odvedl za více než tři roky velký kus práce, pokud jde o podporu nových investic, podporu českého exportu, definování energetické politiky. Nicméně v poslední době nejsem jako předseda vlády spokojen s tím, jak Ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje. Zejména se jedná o opakované postoje ministerstva, pokud jde o zlepšení situace spotřebitelů na trhu mobilních služeb," uvedl ministerský předseda.

Jan Mládek předvedl v posledních pár dnech několik přešlapů. Nejprve čelil kritice, že se snažil v Bruselu - v rozporu se zbytkem EU, který se snaží snížit ceny - udržet vyšší ceny roamingu. Argumentoval tím, že neprezentoval své vlastní stanovisko, jen se držel not, které mu schválila vláda.

O pár dní později vzkázal jeho náměstek pro telekomunikace Lubomír Bokštefl čtenářům, kteří s ním diskutovali o příliš vysokých cenách za mobilní data, že kdo chce ceny jako v Polsku, má se tam odstěhovat.

A do třetice zaskočil Jan Mládek mobilní trh na sklonku minulého týdne, kdy oznámil, že navrhne vzít zákazníkům šanci sjednat si u operátora slevu. S poukazem na to, že slevy pro nespokojené zákazníky jsou diskriminační.

Novela zakáže podpultové ceny u operátorů. Ty má přitom většina zákazníků.

Data jsou v Česku dražší než v Evropě. Podle premiéra však Mládek nespokojenost lidí s tím, kolik platí, bagatelizoval.

„Usiluji o to, aby se snížila cena mobilních dat, ze strany ministerstva se mi nedostávalo dostatečné podpory. Ministerstvo bohužel v posledních týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály. Některé věci, které zaznívaly, přímo urážely veřejnost," řekl v pondělí Sobotka.

Levná data: Proč stát posílá lidi do Polska? Pusťte si speciál redakce Seznam Zprávy, ve kterém se sešli Jiří Peterka, radní ČTÚ, Petr Rafaj z ÚOHS a Václav Zakouřil, ředitel regulatorní záležitosti v O2.

Studio Seznam Zprávy: Politický boj kolem cen operátorů.Video: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované