Hlavní obsah

Babišovy dluhopisy začali prověřovat policejní experti na velké podvody

Babišovy dluhopisy řeší policie i auditoři. Jaké jsou klíčové otázky?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr financí by měl mít v pátek hotový audit svých příjmů. Zveřejní ho zřejmě příští týden.

Článek

Kauzu dluhopisů ministra financí Andreje Babiše dostali na stůl experti na rozsáhlé podvody. Podle zjištění Seznamu ji prověřují detektivové ze sekce závažné hospodářské trestné činnosti a korupce vloni vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Vzhledem k sumám, o které v případu jde, je to logické přiřazení sekce,“ potvrdil Seznamu zdroj obeznámený s postupem policie.

Ta začala konat na základě trestního oznámení z počátku ledna tohoto roku. Oznámení zpochybňuje Babišův nákup dluhopisů koncernu Agrofert, který nedávno ministr dal kvůli zákonu o střetu zájmů do správy svěřenského fondu, ve dvou rovinách.

Jednak upozorňuje na fakt, že pořízení jednokorunových dluhopisů, jejichž výnosy nepodléhají dani, mohlo být účelovým obejitím daňové povinnosti. A jednak vznáší otázku, zda měl Andrej Babiš v době nákupu dostatek peněz.

Ministr financí od počátku vysvětloval nákup dluhopisů ne zcela jasně. Aby rozptýlil pochybnosti, zadal si u dvou renomovaných poradenských firem audit svých příjmů.

„Měl bych jej dostat v pátek a myslím si, že příští týden ho zveřejním. Potvrdí, že skutečně ty příjmy, které jsem já oficiálně deklaroval, že jsem je měl,“ uvedl Babiš tento týden v České televizi.

Na co by měli auditoři odpovědět, aby Babiš rozptýlil pochybnosti? Třeba zda měl kromě nákupu i na další výdaje. Na podrobnosti se podívejte ve videu nahoře.

Kauza korunových dluhopisů vyvolala přestřelku mezi Andrejem Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou:

Přestřelka mezi Babišem a Sobotkou.Video: Seznam Zprávy

Druhou rovinu, tedy zda Agrofert skutečně peníze od svého tehdejšího vlastníka potřeboval a zda úrok, který přináší ročně Andreji Babišovi 90 milionů nezdaněných příjmů, nebyl přemrštěný, musí posoudit policie. Respektive také daňová správa, která by mohla dodatečně zdanit jak Babiše, tak Agrofert.

Babiš už oznámil, že částku, která by odpovídala dani z těchto výnosů, věnuje na charitu. Zároveň chce navrhnout nově zdanění výnosů z dříve vydaných jednokorunových dluhopisů, a to pro majitele firem, které je emitovaly. K projednávání novely, k níž chce návrh připojit, se Sněmovna zatím nedostala.

Babiš si hraje s čísly. Proč nesedí výpočty jeho příjmů?

Andrej Babiš.Video: Adam Junek

Reklama

Doporučované