Hlavní obsah

Na Kajínka čeká u věznice muž, co dostal 7 let. Říká, že je také nevinný

Před rýnovickou věznici chodí ze zvědavosti celé rodiny. Milost pro Jiřího Kajínka může přijít kdykoliv.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

K věznici chodí i lidé z okolí, nechápou, proč ještě prezident avizovanou milost Kajínkovi nepodepsal.

Článek

Ani pátý den po návratu do Česka prezident Miloš Zeman stále ještě nepodepsal avizovanou a připravenou milost pro doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Že ji podepíše právě po návratu z Číny, Miloš Zeman oznámil před více než deseti dny, když odlétal do Asie.

Nikdo neví, proč prezident podpis milosti stále odkládá. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček médiím odpovídá obecnou frází, že je jen na samotném prezidentovi, kdy se to rozhodne udělat.

Video: V Kajínkově rodné obci. Tady hrál na stoperu. Vrátí se sem, říká spoluhráč z fotbalu

Kvůli očekávané milosti jsou už pět dní v pohotovosti nejen novináři čekající před věznicí Rýnovice. V mimořádném režimu funguje také personál a vedení věznice. Musí být připraveni Kajínka propustit okamžitě po udělení milosti, třeba ve tři hodiny ráno.

V pohotovosti jsou i pracovníci Okresního soudu v Jablonci nad Nisou, pod který věznice spadá. Někdo ze soudců totiž bude muset do věznice přijet a udělenou milost Kajínkovi přečíst, včetně všech podmínek, které bude milost obsahovat.

Proč prezident milost stále ještě nepodepsal, nechápou ani lidé, kteří chodí k věznici sledovat dění, jež avizovaná milost pro Kajínka vyvolala. Každý den jsou jich desítky.

Reklama

Doporučované