Hlavní obsah

Reportáž, která se vysílala v Kyrgyzstánu: Pídí se, proč obří zakázku získali Češi

Svět bez obalu: Kyrgyzstán.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Kyrgyzští novináři mají pochybnosti o transparentnosti miliardového kontraktu české společnosti Liglass. „Kdyby byl tento obchod čistý, tak by přece neměli mít potřebu něco skrývat," tvrdí kyrgyzská novinářka.

Článek

Neznámá česká firma Liglass Trading získala v Kyrgyzstánu mnohamiliardovou zakázku na výstavbu vodních elektráren. Kolem projektu se objevila řada pochybností. Zájem médií vzbudilo hlavně zveřejnění dopisu, kterým v Kyrgyzstánu za zájmy malé firmy lobboval hradní kancléř Vratislav Mynář.

Následně se celá kauza dostala i do zahraničních médiích. Podívejte se na reportáž, kterou o této kauze natočili redaktoři Rádia Svobodná Evropa.

Jak na kauzu „Liglass” reagují v samotném Kyrgyzstánu? „První věc, která mě zaujala, bylo velké množství přidružených společností. Připomnělo mi to 90. léta, kdy každý byl aktivní v mnoha oborech a snažil se vydělat peníze kdekoliv. To mě překvapilo,” říká například bývalý kyrgyzský velvyslanec Ermek Ibraimov.

Ve středu měla společnost Liglass v Kyrgyzstánu vysvětlit nejasnosti kolem svého podnikání. Jenže majitel firmy Michael Smelík v Biškeku nakonec žádnou schůzku s novináři neuspořádal a údajně s nimi přestal komunikovat.

Podrobnosti v pořadu Svět bez obalu Milana Šímy.

Reklama

Doporučované