Hlavní obsah

Odhalil průšvih v krajských dotacích na nové kotle. A vybojoval peníze pro 180 lidí

Odhalil podvod v dotacích na kotle a nenechal si to líbit (autor: Vojtěch Blažek).Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Hynkovi Černému bylo divné, proč skončil pod čarou při žádosti o peníze na tepelné čerpadlo. Když předtím strávil den a noc ve frontě před úřadem. Až odhalil, že frontu lidí tajně předbíhali kurýři.

Článek

Nenechal se odbýt: Jednání s úředníky si nahrával na telefon, volal na všechny strany, zjišťoval si dotační podmínky v jiných krajích, chtěl zkoumat kamerové záznamy z podatelny na středočeském krajském úřadu...

Hynek Černý měl dobrý důvod - strávil v dubnu celý den a jednu celou mrazivou noc ve frontě před sídlem kraje. Aby si také - jako stovky dalších, kteří před úřadem kempovali na karimatkách - požádal o dotaci na nové tepelné čerpadlo. Z balíku 50 milionů korun.

Jenže začátkem července přišel Hynkovi Černému strohý e-mail, že dotaci nedostane - už na něj nezbylo. Přišlo mu to zvláštní, protože ve frontě byl 259. A peníze měly podle propočtů vystačit zhruba na 420 žádostí.

Začalo téměř detektivní pátrání. Na jehož konci musela hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) přiznat, že podávání žádostí nebylo k lidem ve frontě fér. Protože - aniž to kdokoli tušil - čekající předbíhali kurýři, kteří do podatelny ve vedlejším vchodu podali 180 žádostí.

Reklama

Související témata:

Doporučované