Hlavní obsah

Ruská legenda vzpomíná na Remkův let. Vymyslete něco a poletíte zase, říká

Sergej Krikaljov má za sebou šest letů, při nichž strávil na orbitě víc než 800 dnů a osmkrát vystoupil do volného prostoru. Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Jeden z nejvýznamnějších kosmonautů světa připomíná, že Češi mají za sebou Remkovou zkušenost a teď musí nabídnout svůj vesmírný výzkum.

Článek

Jeden z nejvýznamnějších kosmonautů na světě, Rus Sergej Krikaljov, řekl v Praze tu větu jasně.

Česko mohlo mít zase svého člověka ve vesmíru.

„Tu zkušenost už máte, je na co navázat,” řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. I tento ve světě respektovaný muž si vzpomněl, že příští rok to bude 40 let, kdy se do vesmíru první český kosmonaut - Vladimír Remek - podíval.

Aby se mohl zopakovat rok 1978, musí Češi podle něj zapracovat na svém vesmírném programu. „Musíte nabídnout nějaký zajímavý výzkum, a časem pak může přijít opět společný vesmírný let,” vysvětluje Krikaljov, jakou cestou by se mohli Češi zase dostat na oběžnou dráhu Země.

O tom, jak mise probíhají, toho ví dost. Na oběžné dráze byl celkem šestkrát a strávil tam v součtu víc než dva roky.

Kosmonaut, jenž létal jak pod vlajkou SSSR, tak Ruska, si díky tomu drží třetí pozici mezi lidmi, kteří na orbitě strávili nejvíc dní. Lídrem tabulky je Rus Gennady Padalka, který tam byl 879 dní.

V současnosti téměř 60letý Krikaljov tak patří mezi nejzkušenější kosmonauty na světě. Na vesmírné stanici Mir strávil při své druhé misi skoro rok života a v 90. letech byl i při přípravách na zahájení provozu Mezinárodní vesmírné stanice.

Jednou kosmonaut, vždycky kosmonaut

Sergej Krikaljov při misích působil jako raketový inženýr a podle literatury měl schopnost vyřešit během chvíle takové problémy, na které bylo i řídicí středisko NASA v Houstonu krátké. S konstrukcí nových raket také dodnes pomáhá. Jeho hlavní náplní je ale řízení výcvikového střediska ruských kosmonautů ve Vesmírném městečku nedaleko Moskvy.

„Určitě bych letěl zase, kdyby mi to někdo nabídnul,” podotýká Krikaljov, který měl kdysi vyletět na oběžnou dráhu ještě poosmé. Přípravy mise se ale protáhly a on se mezitím kariéry aktivního vesmírného letce vzdal. Jak ale poznamenal, kosmonaut bude vždy kosmonautem, i když zůstane na Zemi.

Na celý rozhovor s jedním z nejvýznamnějších dobyvatelů vesmíru se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované