Hlavní obsah

Zvýší-li se poplatky, těžba lithia se nám nemusí vyplatit, říká manažer European Metals

European Metals: S Diamem budeme spolupracovat rádi.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Australští těžaři odmítli, že by měli neprůhlednou strukturu. O seznam akcionářů se chtějí podělit se státem. Nebrání se ani spolupráci s Diamem.

Článek

Australská firma European Metals, která vlastní český Geomet disponující průzkumnými licencemi na Cínovci, vydala prohlášení, ve kterém se snaží vyvracet informace o neprůhledné struktuře.

„S výjimkou výkonnostních opcí pro manažery jsou všechny certifikáty, jež odpovídají akciím, obchodovatelné na burze. European Metals má stovky akcionářů dohledatelných z otevřených zdrojů. Akcionáře, které zastřešují, plánujeme osvětlit českým úřadům,“ řekl v úterý novinářům managing director australské firmy Keith Coughlan.

Klidně budeme těžit s Diamem

Coughlan zároveň uvedl, že European Metals a potažmo Geomet jsou delší dobu v kontaktu se státní firmou Diamo a společnosti by se nebránily - jak už bylo uvedeno v nedávném memorandu - ani společnému podniku se státem.

Jinak by to ovšem bylo, kdyby došlo na slova Andreje Babiše či Tomia Okamury, kteří navrhli, aby místo australského těžaře disponujícího průzkumnými licencemi celou věc převzalo čistě Diamo.

V tom případě manažeři australské firmy nevyloučili, že by svou několikasetmilionovou investici bránili i v arbitráži. „Je to možné, ale nechceme, aby to došlo tak daleko. Dáváme přednost nacházení řešení při debatě,“ okomentoval tuto variantu pro Seznam Zprávy Coughlan.

Další přetřásanou věcí byly loni snížené poplatky za těžbu, na které upozornila organizace Greenpeace. Podle výkonného ředitele European Metals Richarda Pavlíka je otázkou, zda by se v případě několikanásobného zvýšení těžba vůbec vyplatila. Odpovědět na ni má studie proveditelnosti, která by měla být hotová příští rok.

Poplatky se mohou zvednout až za pět let

Každopádně podle současného znění horního zákona se mohou poplatky znovu zvýšit nejdříve za pět let. Pokud vše půjde dobře, těžba by mohla na Cínovci začít přibližně o rok a půl dříve.

Čím šéfové European Metals zdůvodňují formální sídlo na Britských Panenských ostrovech nebo jaká je podle nich běžná poplatková praxe v jiných zemích, se podívejte ve videu .

Reklama

Související témata:

Doporučované