Hlavní obsah

Pražská tygřata už vidí a mají se k světu. Zoo je návštěvníkům ukáže ve čtvrtek

Dvě mláďata tygra malajského budou moct od čtvrtka vidět návštěvníci pražské zooVideo: AP

 

Reklama

Dvě nedávno narozená mláďata ohroženého tygra malajského uvidí ve čtvrtek návštěvníci pražské zoo. Obě tygřata již vidí a jsou zdravá, ačkoli zvláště o život samičky měli chovatelé obavy. Tygřice je od narození drobnější než její bratr. Váží pod čtyři kilogramy, kdežto sameček již přes pět kilogramů.

Článek

Jedenáctiletá tygřice Banya se o své potomky vzorně stará a pravidelně je kojí. Tygřata se již batolí po expozici, ale před zraky návštěvníků byla zatím skryta. „Banya brzo po porodu přenesla svá mláďata z porodního boxu do expozice a na přítomnost lidí reagovala nervózně. Proto jsme část pavilonu uzavřeli. Návštěvníci tak tygřata mohou vidět teprve nyní," sdělil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Tygřata se narodila 3. října. Samička byla od začátku menší než sameček a měla také zdravotní problémy. Po léčbě antibiotiky ale naštěstí potíže po pár dnech odezněly. Váhovou ztrátu malá tygřice podle kurátora savců Pavla Brandla zatím nedohnala, ale obě mláďata jsou veselá a začínají se projevovat jako šelmy. Samička váží pod čtyři kilogramy, sameček je už o více než jeden kilogram těžší. „Už je láká maso. Přestože ještě nemají zuby, alespoň jej olizují,” uvedla Alena Šteffelová z tiskového oddělení zoo. Jména zatím tygřata nemají, vychovatelé jim je teprve musejí vybrat.

Odchov tohoto ohroženého poddruhu tygra je podle ředitele zoo Bobka velmi složitý. „Naposledy se v Evropě podařil před čtyřmi roky v Halle. V přírodě přitom přežívají už jenom poslední dvě až čtyři stovky tygrů malajských,” doplnil.

Jak si tygřata vedla při představování médiím, se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované