Hlavní obsah

Fotopast zachytila šest mláďat kriticky ohroženého druhu tygra, na světě dosud žilo jen 221 kusů

Fotopast zachytila šest mláďat kriticky ohroženého druhu tygra, na světě ho žije jen 221 kusů.Video: Anita Baselová

 

Reklama

V thajské džungli fotopast zachytila šest mláďat kriticky ohroženého tygra indočínského. Podle ochránců přírody je to důvod k oslavě.

Článek

Na světě jich podle odhadů žije jen 221, podle ochranářů se tento počet ale nejspíš rozrostl o šest. Považují to za skvělý úspěch. Mláďata kriticky ohroženého tygra indočínského zachytila fotopast v thajské džungli. Právě ta je pro tento druh tygra jedním z posledních domovů. Dříve se tygr indočínský vyskytoval v jižní Číně, Kambodži, Laosu a Vietnamu, podle ochranářů tam už ale tito tygři nežijí.

Je to důvod k oslavě

Podle Erica Ashe z organize Freeland, která bojuje proti obchodování se zvířaty i lidmi, je snímek z fotopasti důvodem k oslavě: „Je to důležitý objev. V ochraně těchto tygrů to dokazuje skvělý pokrok. Tygři indočínští vyžadují ochranu a zároveň potřebují dosatek kořisti k lovu, aby se nasytili. Všude na ně číhají nějaké hrozby, proto je to pozoruhodný úspěch."

Tygr indočínský - pro vědce záhadný samotář

Tygr indočínský se dostal na seznam kriticky ohrožených druhů kvůli pytlákům a nelegální těžbě dřeva. Zároveň se jedná o druh tygra, kterého mají vědci nejméně „přečteného". Tygr indočínský je totiž samotář a vyskytuje se v hustých tropických lesích, v horách a v relativně méně zalidněných oblastech. Pokud je pozorováno v přírodě více jedinců pohromadě, jde vždy buď o samici s mláďaty, nebo o pářící se pár.

Reklama

Doporučované