Hlavní obsah
Online

Čísla stoupla. Za úterý zatím přibylo přes tři tisíce případů

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Hodnocení epidemiologické situace jednotlivě v krajích bude podle protiepidemického systému (PES) možné až při stupních dvě a jedna z pětibodové škály. Ve vyšších stupních není možné rozvolňovat nebo zpřísňovat opatření pro každý kraj zvlášť.

- V pondělí přibylo v Česku 4377 potvrzených případů nákazy koronavirem, zhruba o tisícovku méně než před týdnem v pondělí. Za úterý v Česku přibylo zatím 3151 nakažených. Hospitalizovaných bylo v neděli 5296 pacientů, o 125 méně než v sobotu. Počet úmrtí s covidem-19 stoupl na 7360.

- Premiér Andrej Babiš by si přál, aby stát umožnil deset dní až týden před Vánoci všem občanům dobrovolně a zdarma podstoupit antigenní test na covid-19.

Vývoj jsme sledovali i v pondělí:

  • Brno chce záložní nemocnici do konce ledna

    Brno si chce ponechat záložní nemocnici na výstavišti nejmíň do konce ledna, řeší ale financování nezbytných nákladů. ČTK to dnes řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Týdenní náklady na elektřinu, vytápění a podobně jsou kolem 130 000 korun, město se o ně chce na třetiny podílet s krajem a Fakultní nemocnicí Brno. Záložní nemocnice s 300 lůžky je na výstavišti pro pacienty s koronavirem jako pojistka, kdyby nemocnice v kraji neměly dost lůžek. Zatím tam ale nikdo neleží. Nemocnice má být na výstavišti do konce roku a řeší se, co bude dál.

  • Úřad práce: Hromadné propouštění v září a říjnu oznámilo 41 firem

    V září a říjnu oznámilo hromadné propouštění 41 zaměstnavatelů. O místo by tak mělo přijít zhruba 3100 zaměstnanců. Dvě pětiny z nich jsou v Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytlo generální ředitelství Úřadu práce. Rušit místa se chystá od března i Česká pošta, výpověď by mělo dostat asi 1500 lidí. V říjnu záměr propouštět oznámilo úřadům práce 20 zaměstnavatelů. Dotknout se to má 1844 pracovníků. Ve srovnání se stejným měsícem loni je firem o sedm víc, upřesnila mluvčí úřadu Kateřina Beránková. Propouštěných zaměstnanců bylo před rokem ale o 506 méně. V září pak ohlásilo úřadu 21 podniků propouštění 1242 pracovníků.

  • České dráhy obnoví regionální dopravu ve třech krajích

    České dráhy obnoví od příštího týdne část regionální dopravy. Plný provoz by měl začít v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, dopravu v Moravskoslezském kraji doplní tzv. školní vlaky. V ostatních krajích zůstává provoz nadále omezen, informovaly dnes České dráhy. Obnovování dálkové dopravy zatím dráhy neoznámily. Státní dopravce od začátku října postupně omezoval kvůli vládním omezením a nízké poptávce provoz na regionálních i dálkových tratích. Zrušeny byly desítky spojů. Provoz omezili i ostatní dopravci.

  • PES a chaos v datech: testy ukazují jiná čísla

    PES najednou funguje jinak a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR opět nic nevysvětluje. V pondělí se z 26 procent pozitivně testovaných během pár desítek minut stalo 23 procent, což významně změnilo rizikové skóre.

    Více v článku Kateřiny Mahdalové

  • Hasiči se pustili do dekontaminace některých oddělení FN Olomouc

    Hasiči se pustili za pomoci takzvaného mlhovače do dekontaminace některých oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci určených pro pacienty nakažené koronavirem. Zbavují je tak nežádoucích virů a bakterií. Nemocnice na sociální síti uvedla, že se tak některé jednotky již pomalu vracejí do standardního režimu. Od začátku září hasiči tímto procesem již dekontaminovali téměř 120 objektů. „K dezinfekci prostor využíváme speciálního přístroje, tzv. mlhovače. Díky němu jsme schopní místnost o velikosti školní třídy dekontaminovat do jedné minuty,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Podotkla, že hasiči během dneška dekontaminovali jedno z oddělení II. chirurgické kliniky. „Během 15 minut jsme zbavili 15 místností nežádoucích virů a bakterií,“ podotkla mluvčí.

  • Průzkum: Firmy se s druhou vlnou pandemie potýkají lépe než s první

    Podniky se s druhou vlnou pandemie vypořádaly výrazně lépe než s první. Zatímco na jaře si 80 procent firem stěžovalo na znatelné až vysoké ztráty, nyní je to zhruba polovina (53 procent). Vyplývá to z listopadového průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) mezi stovkou firem. V některých odvětvích, jako jsou například automobilový průmysl, technologie, stavebnictví nebo logistika, obrat v září a říjnu dokonce převyšuje výsledky z předchozího roku a podniky opět více investují. Klíčová odvětví jako automobilový průmysl zároveň čelí obrovskému problému, kdy mají hodně zakázek, ale chybí jim zaměstnanci. Hlavními viníky jsou podle průzkumu onemocnění covidem a preventivní karantény.

  • Systém PES čekají změny, týkat se budou hlavně sportu

    V protiepidemickém systému PES by měla vzniknout nová tabulka se zvláštními pravidly pro oblast sportu a další odvětví. V neděli má o úpravě jednat vláda.

    Více v následujícím článku

  • Potvrzeno: Covid-19 má vliv na úmrtnost v Česku

    Nemoc covid-19 si v České republice vyžádala už více než sedm tisíc životů. Podle dat Českého statistického úřadu se v říjnu viditelně zvýšil i celkový počet úmrtí.

    Více v následujícím článku

  • Remdesiviru WHO nevěří. V Česku se nic nemění, řeklo ministerstvo

    Světová zdravotnická organizace zpochybnila účinky léku remdesivir proti covidu-19. Výrobce i řada lékařů ale preparát brání. O dalším využití léku v Česku jednala v pondělí večer ministerská komise.

    Více v článku Daniely Přádové

  • Blatný: Zdravotní pojištění bude příští rok ve schodku 13 miliard

    Veřejné zdravotní pojištění bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) příští rok ve schodku 13 miliard korun. Zapojí se peníze z rezerv zdravotních pojišťoven stejně jako letos. Budou hospodařit skoro se 400 miliardami korun, což je o 28 miliard více než letos. Blatný to řekl ve svém projevu na úvod dnešní odborné konference Efektivní nemocnice. Blatného předchůdce Roman Prymula připomněl, že finančně ani co do výkonnosti nemocnic není možné letošní rok s předchozími srovnávat. Další bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který stejně jako Prymula úřad letos opustil, uvedl, že letošní rok ukázal důležitost digitalizace a zdravotnických dat.

  • ODS chce příspěvek pro školy pečující o děti zdravotníků

    Občanští demokraté vyzvali Ministerstvo školství k zajištění peněz na mimořádný příspěvek školám, které zajišťovaly péči o děti například zdravotníků, hasičů nebo policistů. Tato zařízení byla v provozu i v době, kdy většina škol byla kvůli koronavirové epidemii uzavřena. „Vyzýváme Ministerstvo školství, aby poskytlo těmto školám zvláštní příspěvek, který by ocenil všechny učitele i nepedagogické pracovníky, kteří se v období koronavirové krize postavili všem výzvám čelem a zajistili hlídání dětí tak, aby mohli být pracovníci v první linii k dispozici těm, na které přímo či nepřímo dopadla nemoc covid-19,“ uvedl místopředseda ODS Martin Baxa.

  • Vysoké školy budou moci i další rok upravit výuku kvůli covidu

    Na vysokých školách bude možné se učit a zkoušet na dálku kvůli epidemii koronaviru i v dalším roce. Školy budou moci také upravovat harmonogram studia a termíny přijímacích zkoušek. Počítá s tím novela vysokoškolského zákona, kterou dnes prezident Miloš Zeman podepsal. Dálkovou výuku a úpravy v akademickém roce prováděly vysoké školy už na jaře kvůli epidemii koronaviru. Umožnil to zvláštní zákon, který je ale účinný jen do konce letošního roku. Nová trvalá ustanovení ve vysokoškolském zákoně na tuto normu navazují. Vysoké školy ji budou moci využít také při jiných mimořádných situacích, než je aktuální epidemie.

  • Havlíček: Vláda kvůli covidu stavební firmám vyplatila 700 milionů

    V kompenzacích pro stavební firmy postižené jarními opatřeními proti šíření koronaviru vyplatila vláda necelých 700 milionů korun. Na podzim by měly být náhrady nižší, zhruba 200 až 300 milionů korun. Příspěvky navíc nebudou vypláceny plošně. „Na jaře byly kompenzace přesně po dobu nouzového stavu. Vynaložili jsme na to 650 až 700 milionů korun. Byl to jakýsi příplatek za to, že firmy fungovaly ve specifické době, kdy měly problémy s nedostatkem zaměstnanců, hlavně těch zahraničních. Proto jsme plošně zavedli tento motivační režim,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček.

  • Dva odběrové týmy hasičů na jihu Moravy provedly asi 500 stěrů

    Dva odběrové týmy jihomoravských hasičů provedly za měsíc působení kolem 500 stěrů na covid-19. Do terénu vyjíždí téměř každý den. Týmy hasičů ve druhé polovině října posílily odběrovou kapacitu v Jihomoravském kraji. „Posádky vždy den předem od krajské hygieny dostanou rozpis, kam mají jet. Jezdí po celém kraji, ve všední dny, někdy i o víkendech,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

  • Řada taxikářů ukončuje činnost

    Taxislužby v Česku jsou ve velké krizi. Část provozovatelů vyčerpala své rezervy a ukončuje činnost. U fungujících služeb je nyní provoz zhruba na 30 procentech, v některých případech ještě nižší. Taxikářům přitom nepomůže ani posunutí zákazu vycházení, problémem jsou totiž ostatní omezení. Vyplývá to z vyjádření dopravců pro ČTK.

  • Generál Pavel se zapojí do revize kroků státu při pandemii

    Bývalý vrcholný představitel české armády i NATO Petr Pavel v úterý jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o vyhodnocení reakce státu na druhou vlnu koronaviru. Pavel předsedovi vlády nabídl své zapojení do revize. Sejde se proto nyní s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), který od Babiše revizi kroků dostal za úkol.

  • PES bude v jednotlivých krajích fungovat ve stupni 2 a 1

    Hodnocení epidemické situace jednotlivě v krajích bude podle protiepidemického systému (PES) možné až při stupních dva a jedna z pětibodové škály. V těchto stupních bude možné v krajích také samostatně rozvolňovat nebo přijímat opatření. Ani tehdy však nebudou jednotlivé kraje hodnoceny úplně samostatně a bude záviset na situaci kolem nich. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Kryštof Berka uvedl, že sousední kraje se nebudou moci ve stupni pohotovosti lišit o více než jeden bod. „Při zhoršení situace ve více než polovině krajů bude opět platit celorepublikové hodnocení,“ uvedl mluvčí.

  • Jazykové školy nevědí, kdy otevřít

    Soukromým jazykovým školám chybějí informace o tom, odkdy a jak budou moci obnovit svůj provoz. Kromě jazykových škol s právem státní jazykové zkoušky, které se mohou v omezené míře otevřít od středy, totiž jazykové agentury nespadají pod ministerstvo školství. Jde o firmy, které má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu. ČTK to dnes řekla předsedkyně Asociace jazykových škol Marcela Hergesselová. Ani jedno z obou ministerstev podle ní zatím na dotazy asociace k fungování jazykové výuky neodpovědělo.

Reklama

Hlavní zprávy