Hlavní obsah

Okamura vyhrál nad Piráty. Jeho muž povede bezpečnostní výbor

Největší diskuze se vedla o tom, kdo povede bezpečnostní výbor.

 

Reklama

Poprvé od říjnových voleb do Poslanecké sněmovny se sešly všechny strany a hnutí, které voliči poslali do dolní komory Parlamentu. Hlavním tématem bylo jednání o podobě sněmovních výborů.

Článek

Původně zvolilo vítězné hnutí ANO taktiku bilaterálních jednání. Ta ale selhala, a tak místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek pozval všechny k jednomu stolu.

Politici se domluvili, že hnutí ANO povede sedm výborů, Demokratický blok čtyři, SPD, Piráti a KSČM po dvou a ČSSD jeden.

Největší diskuze se prý vedla o to, kdo povede bezpečnostní výbor. Politici se domluvili na tom, že tento výbor připadne SPD Tomia Okamury a vést by ho měl poslanec Radek Koten. Zájem o něj měli ale třeba i Piráti.

Ve Sněmovně vznikla hlasovací koalice ANO-KSČM-SPD. Podívejte se na Duel politiků:

Duel: Petr Gazdík proti Heleně Válkové.

„Byla synergie mezi ANO, SPD a komunisty. My pro tohoto kandidáta hlasovat nebudeme,“ řekl po jednání předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Řešili jsme to. Sociální demokracie s tímto nesouhlasí. Na jednání ale bylo dáno najevo, že tento návrh má většinu,“ doplnila poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD).

Jednání podle předsedy poslaneckého klubu KSČM neprobíhalo úplně hladce. „Neshodli jsme se na počtu výborů, které připadnou čtyřbloku, nebo třeba na tom, kolik lidí bude ve kterém výboru,“ vyjmenoval sporné body Pavel Kováčik. „Dohodli jsme se, že kontrolní komise a silové komise by měla mít opozice. Konkrétně se o tomto budeme bavit příští týden,“ doplnil.

„Jsme připraveni jednat o tom, že nebudeme mít zástupce ve vedení těchto komisí,“ reagoval na to Faltýnek.

Sněmovna má od včerejška svého předsedu. Stal se jím Radek Vondráček z hnutí ANO.

Zítra pak bude Sněmovna jednat o tom, kteří lidé se stanou místopředsedy. Na tyto posty kandidují Petr Fiala (ODS), Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM) a Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Doporučované