Hlavní obsah

Babiš se stal premiérem. Čekejte nenávist, řekl mu prezident na Hradě

Duel speciál: Andrej Babiš se stává premiérem. Jakou má šanci vládnout?Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Sledujete Duel Speciál. Vysíláme živě z Pražského hradu a ze studia Seznam Zprávy.

Článek

Andrej Babiš došel na dosavadní vrchol své politické kariéry. Krátce po 13. hodině ho prezident jmenoval premiérem.

Podívejte se ve videu nahoře na přenos z Pražského hradu, kde prezident Miloš Zeman předává vítězi říjnových voleb premiérský dekret. Ve studiu Seznam Zprávy dění sledují hosté Duelu speciál, předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Prezident už předem avizoval, že po jmenování Andreje Babišem premiérem o týden později, přesně 13. prosince, jmenuje také ministry jeho první vlády. Babiš ji sestavil z členů svého hnutí ANO a z nestranických odborníků. Zatím ale neřekl, jak chce pro ni ve Sněmovně získat důvěru, nebo alespoň toleranci k menšinovému vládnutí.

Zeman při jmenování Babišovi řekl, že „do vysokých stromů bije blesk”. Měl by se připravit na to, že velká část českých médií proti němu „dále zvýší svou nenávistnou kampaň”, dodal.

Babiš poděkoval, že Zeman vládu jmenuje oproti původnímu předpokladu už 13. prosince. Řekl, že Česká republika by měla být aktivnější v Evropské unii. Chce proto navrhnout řešení problému migrace, kterým má být boj proti pašerákům.

Nový premiér věří, že jeho vláda bude jeden tým bojující proti korupci a klientelismu.

Reklama

Doporučované