Hlavní obsah

42 let od prvního snímku z magnetické rezonance: pro lékaře znamenala průlom

Dnes jsme schopni velmi přesného, milimetrového zobrazení, je to zásluha magnetické rezonance.Video: Petr Zajíček, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už 42 let pomáhá lékařům magnetická rezonance – pomocí ní je možné zachytit, jak rozsáhlý je třeba nádor v těle, jaké změny způsobila v mozku pacienta mrtvice, ale zobrazí velmi přesně třeba i kostru člověka, svaly, žlučové cesty a možné překážky v nich nebo další vnitřní orgány, jako játra, dělohu nebo srdce. Ve srovnání s jinými přístroji běžně užívanými v nemocnicích je navíc mnohem přesnější než třeba rentgen nebo CT.

Článek

„Magnetická rezonance byl absolutní průlom, revoluce, protože to byla první metoda, která dokázala perfektně zobrazit míchu. Do té doby mícha nebyla vidět, třeba na CT. Bez MR si dneska nedokážeme představit obory jako je neurologie, neurochirurgie, operovat dnes mozek, míchu, páteř bez vyšetření MR je téměr nemyslitelné,” vysvětluje obrovský přínos vynálezu magnetické rezonance Hana Malíková, přednostka Radiodiagnostické kliniky FN Královské Vinohrady v Praze.

Pro pacienty je vyšetření pomocí ní bezbolestné, neinvazivní a lékařům přitom poskytuje velmi přesný obrázek o jejich zdravotním stavu a příčinách obtíží. Stále ale zůstávají skupiny pacientů, pro které je toto vyšetření nebezpečné nebo u kterých ho není možné použít. Problém mají třeba pacienti s kardiostimulátorem nebo jiným typem kovového implantátu, vadí i kloubní náhrada. Vyšetření totiž probíhá v místnosti, kde je silné magnetické pole. Z vyšetření jsou vyloučení i pacienti, kteří trpí klaustrofobií, nebo ženy v 1. trimestru těhotenství.

Do Česka se první přístroj dostal v roce 1988 a dnes už ho má většina tuzemských nemocnic. Stále ale jeho ještě většímu rozšíření třeba i do menších nemocnic brání vysoké pořizovací náklady a také to, že musí pacient po dobu vyšetření ležet úplně v klidu, někdy až 45 minut.

V každém případě ale vynález magnetické rezonance znamenal v medicíně velký průlom. Stáli za ním dva američtí vědci, Paul C. Lauterbur a Peter Mansfield. První snímek lidského těla z jejich magnetické rezonance vznikl před 42 lety a oblétl celý svět. O 26 let později za tento mimořádný přínos medicíně dostali oba dva Nobelovu cenu v oblasti lékařství a medicíny.

Reklama

Doporučované