Hlavní obsah

Občanská válka v Česku nehrozí. Ovčáčkovi nic vysvětlovat nemusím, vzkázal na Hrad Tabery

Zemanova pětiletka se na společnosti musela podepsat. Média nedokázala správně pojmenovat rizika politiky Hradu, tvrdí Tabery.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Demokracie je ohrožena vždy - a momentálně víc než před třemi čtyřmi lety, tvrdí ve Výzvě Seznamu šéfredaktor týdeníku Respekt a autor úspěšné knihy Opuštěná společnost Erik Tabery.

Článek

„Co si dovolil říct Jiří Ovčáček, je skandální. Je to čistá lež,“ odráží Erik Tabery obvinění prezidentova mluvčího, který ho v pořadu Osmička Televize Seznam nařkl, že neunesl výsledek prezidentských voleb a ve svém nedávném komentáři „de facto volal po občanské válce“.

„Ve chvíli, kdy je společnost takto rozdělená a kdy je zvolen prezident, který řekne, že už nebude tak arogantní, ale asi dvacet minut nato řekne, že voliči Jiřího Drahoše mají držet pusu, tak to je urážení a rozdělování společnosti. V tom komentáři říkám jediné: Akceptujme tuto situaci. Je to lepší než se snažit zakopávat nějaké příkopy,“ dodává šéfredaktor Respektu.

Situace ve společnosti podle Taberyho po druhém zvolení Zemana směřuje k další polarizaci. „Je tam víc vyhrocených emocí. Jsou zpochybňovány instituce, nemáme stabilní vládu. Hrozí, že se ještě víc naruší struktura demokratických institucí. Pokud si nebudeme dávat pozor, tak se systém může rychle změnit,“ varuje. Jako příklad uvádí Maďarsko a Polsko a tamní útoky na svobodná média nebo justici.

Jak se na české společnosti podle Taberyho podepsala první „pětiletka“ Miloše Zemana? Jaké chyby v kampani udělala média? Proč je ředitel TV Barrandov komická figurka? I o tom v rozhovoru v úvodním videu.

Reklama

Doporučované