Hlavní obsah

Za D1 se řidičům omlouvám. Na zprovoznění v roce 2021 vsadím svůj plat, slibuje ministr Ťok

Mám problém i s komunisty, ale dokážu to překousnout, říká ministr Ťok k možné vládní spolupráci s KSČM.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Do roku 2050 budeme mít dostavěnou dálniční síť, věří ministr dopravy Dan Ťok. Jeho slova jsou ale v rozporu s kritikou Nejvyššího kontrolního úřadu, který nedávno varoval, že kvůli pomalé výstavbě se tento termín nestihne.

Článek

Zrychlení stavby dálnic měly v předvolebním programu všechny hlavní politické strany. Do roku 2021 slibovalo hnutí ANO 280 km nových dálnic (v tom bylo započítáno 110 km modernizované D1).

K dokončení nejstarší české dálnice D1 chybí víc než 20 kilometrů. Řidiče teď ale trápí spíš modernizace této nejvytíženější dálnice v Česku. Ministr Ťok nedávno oznámil, že se termín dokončení oprav o rok posune.

„Za D1 se řidičům omlouvám. Rok 2021 ale platí, vsadil bych na to svůj ministerský plat. Do konce volebního období bude D1 zrekonstruovaná,“ slibuje ve Výzvě.

Celá dálniční síť měla být hotová v roce 2050. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu se to ale při současném tempu výstavby rozhodně nestihne. „Věřím, že do roku 2050 budeme mít dostavěnou dálniční síť,“ říká Ťok.

Brzdí výstavbu nekvalitní práce úředníků? A proč se znovu posunul termín dokončení modernizace dálnice D1? I na to se ve Výzvě ministra ptá Jindřich Šídlo.

Podobné problémy jako s dálnicemi trápí i slibovanou rychlotrať mezi Prahou a Brnem. Ta je zatím jen ve fázi projektů. „Do deseti až patnácti let vysokorychlostní železnice do Brna bude,“ slibuje Ťok.

„Mám problém i s komunisty“

Ministr dopravy ve Výzvě komentuje i vyjednávání o vládě ANO s ČSSD a KSČM. Ťok byl nedávno jedním z Babišových ministrů, kteří otevřeně odmítli možnost spolupracovat s SPD Tomio Okamury.

„Já už mám problém i s komunistickou stranou. Ale dokázal bych ho překousnout, protože se za posledních dvacet let neprojevovala úplně jako extremistická strana,“ říká ministr za ANO k možné vládní spolupráci.

„U pana Okamury vůbec nevím, co může přijít. Z toho bych měl obavy,“ dodává.

Bude chtít být ministrem i v případném dalším kabinetu Andreje Babiše? Proč jsou podle něj někteří poslanci KSČM liberálnější než ti za ODS? Kdy bude zprovozněná dálnice na jihu Čech? A železnice mezi Prahou a Letištěm Václava Havla? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované