Hlavní obsah

Komunisté jsou stále stejní. Nechápu, proč je lidé volí, říká bývalý politický vězeň

Petr Hauptmann o rostoucím vlivu komunistů a svém věznění za údajnou špionáž.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud by se komunisté měli distancovat od minulosti, museli by se jako strana rozpustit, konstatuje Petr Hauptmann. V osmdesátých letech strávil nespravedlivě ve vězení necelých sedm roků za údajnou špionáž.

Článek

„Kdyby komunisté opustili název své strany, de facto by uznali, že to nebylo v pořádku,“ hodnotí Hauptmann důvody, proč se podle něj KSČM nikdy jednoznačně nedistancovala od své totalitní předchůdkyně KSČ.

„Komunisté mně i celé naší rodině úplně rozbourali život. Nejde o odpuštění, ale o to, že nemůžete zapomenout,“ vzpomíná ve Výzvě Petr Hauptmann.

Jako zaměstnancovi Celní správy se mu v roce 1982 podařilo utéct z tehdejšího komunistického Československa do Západního Německa. Kvůli rodině se ale po pár měsících vrátil a nakonec dostal za údajnou špionáž 10 let vězení.

Většinu trestu strávil v severočeských Minkovicích, jedné z nejtvrdších československých věznic. Jako dozorce tam například působil i pozdější poslanec KSČM Josef Vondruška. Na svobodu Hauptmannovi pomohla až milost prezidenta Václava Havla v roce 1990.

Jak hodnotí rostoucí vliv komunistů na politiku a jejich podíl na sestavování vlády? Co říká na účast prezidenta Miloše Zemana na víkendovém sjezdu KSČM? A jak vzpomíná na své věznění v Minkovicích? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované