Hlavní obsah

Pět klíčových věcí, které byste měli vědět o testování na koronavirus

Svět bez obalu: 5 klíčových věcí, které byste měli o testech na koronavirus vědět.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Plošné testování probíhá po celém světě a má ukázat promořenost populace novým typem koronaviru. Odborníci přesto upozorňují, že se netestuje dostatečně.

Článek

Redakce Rádia Svobodná Evropa oslovila odborníky, kteří shrnuli v pěti bodech, proč je masivní testování tak zásadní a v čem je úskalí.

Předně jde o klíčový mechanismus pro udržení nákazy pod kontrolou. Výsledky jsou užitečné nejenom pro léčbu pacientů, ale i pro určení, jak je epidemie rozsáhlá. „Příkladem je Jižní Korea, jež měla infrastrukturu, která jí umožnila za pomoci testování objevit velké množství nakažených v brzkém stadiu. Poté dokázala najít kontakty, s nimiž se mohli nakažení dostat do styku. Také je nechala otestovat, případně izolovat. Opravdu se jim díky tomu podařilo zastavit šíření viru už na začátku epidemie,“ připomíná profesor biochemie na Univerzitě v Bathu Andrew Preston.

Testování má vícero podob. Odběrem vzorku z nosohltanu lze určit, zda je osoba v danou chvíli zasažená nemocí covid-19. Ale sérologické vyšetření nebo krevní test zas může najít v těle testovaného protilátky, které se díky infekci vytvořily.

Jaké další klíčové informace o testování vědci zmínili? Podívejte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované