Hlavní obsah

700 000 expatů chce opětovné hlasování o brexitu

Brexit.Video: Michaela Bergerová, Reuters

 

Reklama

Jedno ze současných britských práv zakazuje volit v referendech občanům, kteří opustili svou rodnou zemi na více než 15 let. Toto rozhodnutí mohlo zahrnovat vycestování za lepší prací, družkou nebo rodinou. I když mají stále britské občanství, volit v referendu už nemůžou.

Článek

„Hlavním problémem pro mě není samotná otázka, jestli zůstat v EU, nebo ji opustit, vadí mi spíše to, že já ani stovky tisíc dalších nedostaly slovo v rozhodování o výsledku referenda, které v budoucnu přímo ovlivní naše životy,” řekl William Main, který momentálně žije ve Francii, pro The Independent.

„Nemyslím si, že odchod do jiné země by musel nutně znamenat její odmítání, ba naopak. Ve většině případech dlouhodobého pobytu v zahraničí se pocit sounáležitosti s rodnou zemí zintenzivní. V tomto stadiu se vás lidé ptají, proč se nevrátíte, není to ale tak jednoduché, zvlášť pokud váš partner také pochází ze zahraničí,” dodal.

Dále uvádí, že je pro něj těžké poslouchat politiky, kteří při odůvodňování odchodu z EU tvrdí, že „hlas lidu musí být vyslyšen”, když necelému tři čtvrtě milionu lidí bylo odepřeno právo svůj názor v referendu projevit. Ne překvapivě by totiž podle Maina většina volila setrvání v Evropské unii.

S blížícím se odchodem Británie z EU se mnoho Britů žijících v zahraničí snaží získat národnost země, ve které žijí, aby nadále mohli v dané zemi pracovat. Získání občanství je ale v některých zemích velmi složité. Ve Francii je nutno si projít složitým papírováním, několika jazykovými testy, a ani tehdy není jisté, že vám občanství bude uděleno.

Podle Maina je zákony nutno modernizovat, a pokud se v současné době zdají jako nefér vůči společnosti, je třeba je změnit. Poukazuje také na to, že bez modernizace britských zákonů by dnes nemohla být Theresa Mayová premiérkou.

„Mnoho lidí je překvapených, když jim řeknu, kolika lidem bylo odepřeno právo v tomto referendu volit. Pokud nám bude dovoleno druhé hlasování, na těchto 700 tisíc lidí žijících v zahraničí už nebude zapomenuto. Proč nemůže parlament změnit tento zákon, aby všichni Britové mohli rozhodnout o budoucnosti své země?” doplňuje Main.

Reklama

Související témata:

Doporučované